Stor kantine med god atmosfære

Som en del af et nyt byggeprojekt til 70 millioner euro blev der bygget en moderne kantine til næsten 1.500 medarbejdere hos Stadler Rail AG i bydelen Pankow i Berlin.

Stadler Deutschland GmbH er nu en af de største industrivirksomheder i Berlin, efter at Stadler grundlagde Stadler Pankow GmbH i 2000 som et joint venture med Adtranz og overtog fabrikken med de 197 medarbejdere, der var ansat dengang. Fundamentet til virksomheden skabte Ernst Stadler helt tilbage i 1943, da han grundlagde et ingeniørkontor i Zürich, Schweiz. I 1945 begyndte Stadler at producere batteri- og dieseldrevne lokomotiver.

I dag er Pankow hjemsted for et særligt kompetencecenter for udvikling af sporvogne og metro- og letbanetog. Den nye bygning, der både omfatter en stor produktionshal, en kantine og kontorer, blev planlagt og opført af hovedentreprenøren stahl + verbundbau GmbH og er på i alt 24.000 kvadratmeter.

Lys, åben og indbydende

Den moderne indrettede kantine med tilhørende udeområde har god plads til medarbejderne. I det lyse interiør kombineres borde i forskellige højder med barstole og skalstole i jordfarver. I rummet er der alt fra mindre borde med op til fire pladser til større gruppeborde arrangeret omkring et åbent serveringsområde.

Kantinen er perfekt oplyst takket være den store glasfacade fra gulv til loft, og de mange grønne planter skaber et venligt og indbydende udtryk. Inde i kantinen er der en separat lounge, som med sine mørke indrammede glaselementer understreger rummets åbne karakter. Et hyggeligt opholdsområde med bløde, blå lænestole placeret bagerst i kantinen indbyder til, at man bliver hængende lidt i området efter maden. Det store blå vægmotiv, der minder om et metrokort, skaber en imponerende farverig kontrast til resten af indretningen.

Flådeloft som designelement

Lyse gulvfliser i beige og grå kombineres med møbler i lyst træ og mørkt metal samt med gråhvide vægge og lofter. Ved udformningen af kantinen blev der lagt særlig vægt på at optimere lofternes akustik og design. De åbne industrilofter er konstrueret, så der er kig til betonen og synlige ventilationsrør og -udløb. Et vigtigt designelement er dog især de mange firkantede og aflange akustikflåder i naturbrun med smart integrerede lyselementer.

I kombination med åbne, modulære rumdelere inddeler de rummet i forskellige "separate rum" og får kantinen til at se hyggelig ud på trods af sin højde. I kombination med sorte akustiske vægelementer med linjestruktur skabes der en behagelig stemning i rummet, som helt bevidst er indrettet uden særlig meget vægdekoration.

Fakta

Projekt:
Ny monteringssal og kantinebygning hos Stadler Deutschland GmbH, Berlin
Arkitekt:
Code of Practice Architects GmbH (Berlin)
Bygherre:
Stadler Deutschland GmbH, Berlin
Hovedentreprenør og bygningsingeniør:
stahl+verbundbau gmbh, Berlin
Troldtekt produkter
Lofts- og vægbeklædning:
Troldtekt flådeloft, Troldtekt akustik, Troldtekt line design
Farve:
Lys natur, grå natur, grå 208
Struktur:
Ultrafin (1,0 mm træuld)
Montering:
Med Troldtekt skruer
Tekst & Fotos
Tekst:
Olaf Wiechers, arkitekt
Fotos:
s+v gmbh, www.stahlverbundbau.de