Én grund, tre generationer

Med sans for det stilrene og fokus på det funktionelle har arkitekt Nils Engelund tegnet et hus på en grund i Højbjerg. Her bor han med sin kone - mens hans søn, svigerdatter og børnebørn bor i det andet hus på grunden.

Arkitekt Nils Engelund var for få år siden involveret i renoveringen af sin søns villa i det sydlige Aarhus. Nu har han tegnet og fået bygget et nyt hus få meter derfra. Familien har derved realiseret drømmen om et fællesskab for tre generationer, som har stor glæde af hinanden i hverdagen.

Med fokus på funktionerne

Det nye hus er bygget op med præfabrikerede let-elementer i træ øverst, som er monteret på underetagens helvægs-elementer og dæk af beton. Nils Engelund beskriver den arkitektoniske stil som nutidig funktionalisme ud fra devisen: ’form follows function’.

– Hvor mange arkitekter i første omgang tænker på bygningens form og udseende, tegner jeg indefra med fokus på funktioner, forklarer han.

Den primære funktion var i dette projekt at få de to boliger til at spille godt sammen. For eksempel er husene blevet koblet med en mellembygning af glas, der giver mulighed for passage mellem de to huse. Arkitekten har også arbejdet med niveauforskelle og forskydninger de to huse imellem – i de to bygninger er der i alt seks forskudte etager. Det er gjort for at skille dem naturligt ad og for at tilgodese privatliv for begge boliger.

– Vi kan ikke se ind til hinanden, og vi skal gå over til hinanden, når vi vil være sammen, siger Nils Engelund.

Råt, rustikt – og hyggeligt

Det enkle, luftige indtryk fra den rektangulære bygning følger med indenfor. Her træder man ind i det centrale rum; køkken, spise- og opholdsstue ud i ét. En høj skabsvæg med skydedøre adskiller det store rum fra husets mindre værelser.

Loftsbeklædningen valgte Nils Engelund især med tanke på akustikken. For med betongulv, klinker og store glaspartier vil akustikken typisk blive en udfordring. Det æstetiske udtryk var dog også en vigtig faktor.

– Huset er råt med det flydende betongulv, og det spiller godt sammen med den rustikke Troldtekt. At vi valgte det i en relativt mørk farve ’trækker loftet lidt ned’ og gør på den måde rummet mere hyggeligt og omfavnende, siger Nils Engelund.

Fakta

Projekt:
Et stilrent og funktionelt arkitekttegnet hus i Højbjerg
Arkitekt:
ENGELUND arkitekter ApS, Nils Engelund
Troldtekt Produkter
Loftsbeklædning:
Troldtekt akustik
Farve:
Grå 208
Struktur:
Ultrafin (1,0 mm træuld)
Kantprofil:
5 mm fas, K5
Montering:
Med Troldtekt skruer
Højttalere:
Inbyggede Troldtekt højttalere
Tekst & Fotos
Tekst:
Publico
Fotos:
Jesper Balleby og Tommy Kosior