Et nybyggeri, der sætter nye standarder

Den nye skolebygning på St. Josef-skolen i Bad Honnef, Tyskland, er stor, lys og åben.

Gesamtschule St. Josef, der har plads til op til 750 elever, ligger på en parklignende grund i kurbyen Bad Honnef i den tyske delstat Nordrhein-Westfalen. Med den ny skolebygning har ærkebispedømmet Köln, som skolen administrativt hører under, taget et stort skridt ind i fremtiden.

Den katolske skole, som har over 120 år på bagen, sætter med sin teknologiske opdatering nye standarder inden for digitalisering og overbeviser med et innovativt læringskoncept, som er nemt at implementere takket være skolens nye indretning.

En skolebygning med plads til tro

Hausmann Architekten GmbH fra Aachen har skabt en smuk bygning i fire etager, som består af to L-formede fløje, der med deres hvidpudsede facader nærmest smelter sammen med den gamle hovedbygning på fire etager og den store sportshal på to etager.

Der er adgang til den nye bygning gennem en generøst designet foyer, hvor et stillerum i træ og glas raffineret og stilfuldt vidner om skolens kristne baggrund. I stueetagen ligger den store kantine, der fungerer som kommunikativt centrum i løbet af hele dagen. Både her og i foyeren kombineres lyse gulve og lysegrå betonvægge, der har et moderne industrielt udtryk, med mørke lofter.

Store runde lyselementer i loftet fungerer sammen med en masse små runde armaturer, der funkler som stjerner på den mørke himmel, som blikfang.

Et atrium, der strækker sig over alle bygningens niveauer, bringer yderligere lys ind i den nye bygning og forbinder stueetagen med de øverste etager.

Læring i åbne klynger

På de øverste etager er der, i såkaldte klynger, indrettet flere store, lyse klasseværelser omkring en central, åben midte, der giver optimale muligheder for socialt samvær på tværs af de forskellige klasser. De mange elementer af glas understreger bygningens åbne karakter.

Dør- og vinduesrammer af lyst træ udstråler en afbalanceret feel-good-atmosfære og danner en varm kontrast til de lyse vægge. Den indbydende og rolige atmosfære i lokalerne forstærkes yderligere af de loftsmonterede akustikplader i lys beige.

Fakta

Projekt:
Gesamtschule St. Josef, Bad Honnef
Arkitekt:
Hausmann Architekten GmbH, Aachen
Bygherre:
Ærkebispedømmet Köln
Troldtekt produkter
Loftbeklædning:
Troldtekt akustik
Farve:
Lys natur
Struktur:
Ultrafin (1,0 mm træuld)
Montering:
Med Troldtekt skruer
Tekst & Fotos
Tekst:
Olaf Wiechers, arkitekt
Fotos:
Olaf Wiechers, arkitekt