Flotte cirkulære lofter - Viden Djurs

Der er en klar tendens i tiden, som synes at diktere at en Science bygning skal være cirkulær. Måske fordi en rund bygning har mindre overflade og derfor bruger derfor mindre energi. Der er flere markante eksempler, som f.eks. Naturvidenskabernes hus i Bjerringbro og Science Center på Sorø Akademi. Nu har også VID Gymnasier i Grenaa fået sin runde tilbygning, der rummer lokaler for de naturvidenskabelige fag.

Udefra er den hvide bygning med de vandrette vinduesbånd egentlig ret ydmyg i sit udtryk, og alligevel har den en stærk signaleffekt. Den karakteristiske tårnform bliver på den måde også en del af skolernes visuelle identitet og branding.

Bygningen indeholder laboratorier, værksteder og teorilokaler i cirkelens yderkreds, mens den centrale del er fællesrum med opholdsgrupper. På øverste niveau er der udgang til en tagterrasse, der også kan bruges i forbindelse med undervisning i fri luft.

Interiør med karakter

Indendørs er den to etagers bygning overraskende vital, og den runde form kommer virkelig til sin ret. I husets centralrum er der et fantastisk flot kig op gennem de åbne etager. Trappeløbene er placeret forskudt på en måde så man får maksimal visuel virkning af tårnets volumen. Det er rasende flot gjort, og her spiller lofterne en meget vigtig rolle i oplevelsen.

Loftsfladerne er overalt beklædt med hvidmalede Troldtektplader, der alle er skåret i kileform. Det er en smal plade ind imod midten af bygningen og en bred plade ud mod ydervæggen. Sammen med de integrerede lysarmaturer, skaber det en smuk og meget harmonisk helhed i både atriet og undervisningsrummene. Lofterne er desuden Troldtekt ventilationslofter, hvor træbetonen fungerer som diskret og støjsvag indblæsningsflade.

Fakta

Projekt:
VID Gymnasier i Grenaa
Arkitekt:
Friis & Moltke A/S
Bygherre:
Viden Djurs
Troldtekt Produkter
Loftsbeklædning:
Troldtekt akustik og Troldtekt ventilation
Farve:
Hvidmalet 101
Struktur:
Ultrafin (1,0 mm træuld)
Kantprofil:
5 mm fas, K5, monteret med Troldtekt skruer
Tekst & Fotos
Tekst:
Thomas Mølvig, arkitekt
Fotos:
Thomas Mølvig og Tommy Kosior