Højt til loftet på Djursland

Cirkulære bygninger ser ud til at være formlen i ­nybyggede ­eller renoverede science-bygninger. Nu har også VID ­Gymnasier i ­Grenaa fået sin runde tilbygning til naturvidenskabelige fag.

Troldtekt, Videndjurs
Foto: Thomas Mølvig and Tommy Kosior

Måske skyldes tendensen med de cirkulære bygninger, at en rund bygning har mindre overflade og derfor ­bruger mindre energi. Der er flere andre markante ­eksempler, som for eksempel Naturvidenskabernes Hus i Bjerringbro og Science Center på Sorø Akademi.

Udefra er den hvide bygning med de vandrette vinduesbånd egentlig ret ydmyg i sit udtryk, og alligevel har
den en stærk signaleffekt. Den karakteristiske tårnform ­bliver en del af skolernes visuelle identitet og branding.

Bygningen indeholder laboratorier, værksteder og ­teorilokaler i cirklens yderkreds, mens den centrale
del er fællesrum med opholdsgrupper.

Interiør med karakter

Indendørs er den toetagers bygning overraskende ­vital, og den runde form kommer virkelig til sin ret. I husets centralrum er der et fantastisk flot kig op gennem de åbne etager. Trappeløbene er placeret forskudt på en måde, så man får maksimal visuel virkning af tårnets ­volumen. Her spiller lofterne en vigtig rolle i oplevelsen.

Loftsfladerne er overalt beklædt med hvidmalede Troldtekt plader, der alle er skåret i kileform. Det er en smal plade ind imod midten af bygningen og en bred plade ud mod ydervæggen. Sammen med de integrerede lysarmaturer skaber det en smuk ­har­moni i både atriet og undervisningsrummene.

Lofterne er desuden af typen Troldtekt ventilation, hvor træbetonen fungerer som diskret og støjsvag ­indblæsningsflade.