I slutningen af 2020 lancerede Green Building Council Denmark en ny DGNB-manual for nybyggeri og omfattende renoveringer – med inspiration fra DGNB’s tyske hovedorganisation i Stuttgart. Baggrunden er et ønske om at belønne de bygherrer, der tænker ekstra visionært og innovativt i deres certificerede projekter. For eksempel kan det nu give bonuspoint at træffe og beskrive valg, som i særlig grad understøtter cirkulær økonomi. Det samme gælder valg, som i særlig grad er innovative.
– Det er som med karaktererne fra skolen. Du kan opfylde kravene og få 10 eller 12. Men hvis du nu faktisk kunne stræbe endnu højere og få et 13-tal, hvorfor så ikke gøre det? Vi vil gerne undgå, at DGNB bare handler om at sætte nogle flueben på en tjekliste. I stedet vil vi være med til at dokumentere innovative tiltag, så de kan blive relevante for flere i branchen, siger Mette Qvist og fortsætter:
– Noget af det, der tager tid i byggeindustrien, er at implementere cirkulære løsninger. Så det vil vi gerne fremme med den nye manual. Det kan for eksempel være, man genbruger mursten fra nabogrunden eller udnytter en eksisterende skakt til at etablere elevatorer. Vores opgave er så at vurdere individuelt i det enkelte projekt, om de cirkulære løsninger holder i retten og udløser bonuspoint i certificeringen. Her kigger vi for eksempel på robusthed, og om løsningerne er fri for problematiske stoffer – og så skal det kunne dokumenteres.
Mette Qvist tilføjer, at cirkulære materialevalg også vægter i de ”almindelige” point. For eksempel bidrager det til pointene at vælge anerkendte, tredjepartscertificerede produkter såsom Cradle to Cradle-certificerede materialer, som blandt andet er testet for problematiske stoffer.
>> Læs, hvordan Troldtekt bidrager til DGNB-certificeret byggeri