På ti år har Søndervangskolen i det sydlige Aarhus flyttet sig fra at få dumpekarakter i både karaktergennemsnit og trivsel til at være et mønstereksempel på en multikulturel, dansk folkeskole. Det skyldes primært en ændring i den pædagogiske og didaktiske praksis, men også en omfattende renovering af skolens fysiske rammer. Blandt mange andre elementer har renoveringen fokuseret på at give børnene bedre mulighed for at bevæge sig i løbet af skoledagen.
– Vi taler ikke kun om bevægelse med høj puls, for bevægelse er mange ting. Det er også at give børnene mulighed for at rykke rundt og skifte position, mens de arbejder med en opgave. De fleste forældre kender sikkert til at sidde til forældremøde i barnets klasse. Efter et par timers snak har man ondt i hele kroppen af den ubekvemme stol. Det giver ikke mening at forvente, at børn kan sidde stille på sådan en stol en hel dag, siger Martin Roald Schrøder Poulsen, arkitekt, cand.arch., MAA og partner i NERD architects, som har stået for renoveringen.
– I klasselokalerne har vi arbejdet meget med, at børnene skal kunne bevæge sig rundt mellem forskellige aktiviteter, fordi undervisningsformen på skolen typisk er projektbaseret. Vi har skabt miljøer til formidling og miljøer til fordybelse. I klasselokalerne er der også skabt rum til bevægelse, samarbejde, leg og kreativ udfoldelse. På den måde kommer kroppen i en ny position, som passer til den aktivitet, barnet udfører, fortsætter han.