Sport kræver god akustik og naturlig styrke

Bygninger til sport og bevægelse skal designes med fleksible, slidstærke materialer.

Materialernes akustiske egenskaber har stor betydning, når alt fra ivrige boldspillere til jublende legebørn slår sig løs.

Se, hvordan du med Troldtekt akustikløsninger opfylder kravene til det moderne sportsbyggeri – samtidig med at du får et dansk naturprodukt i dit projekt.

Hårde skud fra bolde, fugt og temperaturudsving, brøl fra kampens vindere og tabere. Rum til sport og bevægelse skal kunne tåle meget – og samtidig gerne være indbydende at se på. Netop derfor er Troldtekt et populært valg i alt fra idræts- og svømmehaller til skoler og kulturhuse, hvor der er fokus på bevægelse. 

Troldtekt akustikplader af træbeton har de gode egenskaber med fra råvarerne: robusthed og styrke fra cement og naturlig åndbarhed fra træ. Kombinationen af træ og cement giver pladerne deres gode akustiske egenskaber, som er med til at holde efterklangstiden nede – et vigtigt aspekt i rum med fysisk aktivitet.

Samtidig kan pladerne optage og afgive fugt, så de også i miljøer med skiftende luftfugtighed holder en stabil form over tid. Hvis luftfugtigheden i et rum ændrer sig med et procentpoint, ændrer pladens dimensioner sig kun med 0,05 promille.

Tåler hårde boldskud

Når en bold kommer susende med fuld fart ind i lofter og vægge, belaster det materialet på fladen. Derfor er der særlige krav til loft- og vægbeklædning i sportshaller, gymnastiksale og lignende. I CE-standarden for nedhængte lofter, EN 13964, er boldskudssikkerhed også et parameter.

En lang række loft- og vægkonstruktioner med Troldtekt er testet for boldskud – og godkendt – på MPA Otto-Graf-Instituttet ved universitetet i Stuttgart. Test af et loft foregår ved, at en bold affyres mod prøveloftet i alt 36 gange fra to forskellige vinkler. Vægge skal kunne tåle 54 skud ved en højere hastighed.

>> Læs mere om boldskudtest, og se Troldtekts godkendelser her 

Fleksible designmuligheder

Der er også andre hensyn end styrke og holdbarhed i spil, når arkitekter og entreprenører planlægger nye byggerier til sport og bevægelse. Hvordan kan designet for eksempel understøtte forskellige aktiviteter, mens det også er elegant at se på?

Temaoversigt