Troldtekt sikrer ro og frisk luft til Hjertet

Ikasts nye samlingssted er multihuset Hjertet, der både i formsprog og materialevalg er designet som et fællesskab med plads til alle. Troldtekt akustiklofter med skjult ventilation bidrager til, at de forskellige aktiviteter kan foregå i rammer med god akustik og et sundt indeklima.

Troldtekt, Hjertet i Ikast
Foto: Helene Høyer Mikkelsen, architect & Thomas Mølvig, architect

Bygningens åbne, indbydende struktur leder tankerne hen mod en samling mindre træhuse og skaber en indbydende ramme, hvor forskellige aktiviteter kan foregå samtidig.

For C. F. Møller, der er arkitekt bag Hjertet, har arbejdet med akustikken været en del af den multifunktionalitet, der er bærende for byggeriet.

– Akustikken har været en høj prioritet, fordi de forskellige brugsscenarier beror på, at man får skabt nogle akustiske miljøer, hvor der kan være mange aktiviteter på én gang. Derfor har vi valgt akustikløsninger, der passer til den ­karakter og stemning, som det individuelle rum skal have, ­siger arkitekt og partner Julian Weyer fra C.F. Møller.

Ventilation skjult i loftet

I bygningen er der også Troldtekt ventilation, hvor den ­friske luft blæses ind ved lavt tryk direkte gennem udvalgte akustikplader. Det giver en jævn og støjsvag ventilation uden træk eller synlige installationer. Troldtekt ventilation bliver ofte anvendt i skoler, hvor der er fokus på indeklimaets effekt på undervisningen. Det er også tilfældet i Hjertet, hvor ­Inter­national School Ikast-Brande bruger flere lokaler.

– Det er efterhånden ganske veldokumenteret, at et godt ­indeklima understøtter undervisningen, så det tager vi automatisk udgangspunkt i. Vi arbejder med faste krav for eksempelvis luftskifte og temperatur, så vi kan være sikre på, at lokalerne hele tiden er behagelige, siger Julian Weyer.

Hjertet er primært opført i træ, og C.F. Møller har gjort sig store anstrengelser for at integrere bæredygtighed og klimasikring i bygningen. Blandt andet ved at arbejde med materialer af naturlig karakter og have fokus på indeklimaet.