Et kontormiljø på et fundament af velvære

Mennesker, der har det godt, præsterer bedre. Sådan lyder filosofien bag Eminent, som er den første WELL-certificerede kontorbygning i Norden, og som dermed er skabt til at fremme menneskers trivsel.

Eminent er også certificeret Miljöbyggnad Guld. Projektet er tegnet af Kanozi Arkitekter.

Luft, vand, lyd, lys, kost, motion og velvære. Det er de syv hovedingredienser i kontorbygningen Eminent, som blev designet til at blive certificeret ud fra den bæredygtige WELL-standard.

Her er der blandt andet lokalproduceret mad, som delvist er dyrket på tagterassen. Kunst og design, der får folk til at tage trapperne. En veludstyret cykelkælder, nærliggende fitnesscenter, lysterapi og afstressende musik. Alt sammen elementer, der ellers sjældent får lov at veje lige så tungt på tegnebrættet som de faktorer, der traditionelt er kendt for at fremme et sundt arbejdsmiljø og indeklima. 

Kanozi Arkitekter har tegnet Eminent, og arkitekt SAR/MSA Åsa Jentsch fortæller om projektet:

– WELL-certificeringen inddrager nogle blødere værdier, som i stort omfang svarer til det, vi arkitekter rigtig gerne vil bringe ind i projekterne. Ved at arbejde med WELL gennem hele designprocessen fik vi skabt en ny ramme for at tale om ting som dagslys, en stærk indvendig/udvendig forbindelse og skulpturelle, fremtrædende trapper. Hele teamet af arkitekter, ingeniører, entreprenører og bygherrer diskuterede og værdsatte pludselig de menneskelige aspekter af bygningen og dens design.

Point for æstetik og sunde materialer

Menneskers helbred og velbefindende er omdrejningspunkt for WELL-ordningen, som administreres af det internationale WELL Building Institute (IWBI). Parametre som luft, vand, lyd, lys, kost og motion spiller alle en vigtig rolle i certificeringen.

Rambøll har i 2019 dokumenteret, hvordan Troldtekt akustikpladers æstetiske udtryk giver point i WELL-systemet, som blandt andet også giver point for, at Troldtekt er et Cradle to Cradle-certificeret produkt.

– WELL er et værktøj til global fremme af sundhed og velvære i bygninger. De enkelte produkter i bygningen har stor indvirkning på sundhed og velvære, og derfor er der mere end nogensinde før brug for at kunne dokumentere dette. Troldtekt er et rigtig godt eksempel på en producent, som tager sit ansvar meget alvorligt, siger Anna Bergman, som er WELL Accredited Professional og Expert Project Manager i Ramboll Sverige.

Åbenhed mod alle

Teamet bag Eminent har blandt andet haft fokus på, hvordan materialerne og det akustiske miljø påvirker oplevelsen af at ankomme i bygningen. De har valgt en bred palet af materialer for at give visuel variation, og en fællesnævner i materialevalget er taktile overflader og densitet. I det såkaldte coffice er der valgt Troldtekt akustiklofter.

Coffice er den del af den åbne og rummelige stueetage, hvor Eminent inviterer sine omgivelser indenfor. Her kan alle drikke en kop friskbrygget kaffe i cafeområdet, som er sammensat af ordene coffee og office, uanset om man besøger bygningen i forretningsøjemed eller kommer tilfældigt forbi som privatperson.

– Eminent breder sine arme ud mod omgivelserne og inviterer alle til at udforske rum og elementer inde i bygningen. Vi har meget bevidst skabt en transparent og varm stueetage, for at den store bygning kan blive en venlig spiller i bybilledet, siger Åsa Jentsch.

Akustik og velvære

Åsa Jentsch fremhæver det akustiske miljø som en vigtig del af oplevelsen for brugere og besøgende i Eminent.

– Et sundt akustisk miljø er meget vigtigt for et godt førstehåndsindtryk. Og en rolig atmosfære er afgørende for de mennesker, der arbejder i Eminent. Det gør det nemmere at holde koncentrationen. Der er gode værktøjer i WELL-håndbogen, som imødekommer ønsket om at skabe et sundt akustisk landskab, så det er noget, vi har arbejdet bevidst med, siger Åsa Jentsch.

– Filosofien er, at det påvirker mennesker positivt, hvis vi ikke behøver at behandle uønskede oplysninger, som når os gennem lyd, mens vi arbejder og socialiserer. I den kontekst bidrager Troldtekt på det akustiske niveau, men akustikpladerne har også en nostalgisk dimension i en svensk kontekst, fordi de er skabt af træ, fortsætter hun.

Eminent ligger i Hyllie mellem Malmø og Øresundsbroen. Det er den første bygning i Norden, som er WELL-certificeret. Kontorbygningen er også certificeret Miljøbyggnad Guld, som er den højeste miljøklasse for bygninger i Sverige.

Åsa Jentsch, arkitekt SAR/MSA hos Kanozi Arkitekter.

FAKTA: Om Eminent

Arkitekt: Kanozi Arkitekter

Troldtekt produkter:
Loftbeklædning: Troldtekt akustik
Farve: Grå natur
Struktur: Ultrafin (1,0 mm træuld)
Kantprofil: Ret kant og fals til synlig skinne, K0-FS
Montering: Med T24-skinner

>> Læs mere om projektet i Troldtekts referencesektion