Et kontormiljø på et fundament af velvære

Mennesker, der har det godt, præsterer bedre. Sådan lyder filosofien bag Eminent, som er den første WELL-certificerede kontorbygning i Norden, og som dermed er skabt til at fremme menneskers trivsel. Eminent er også certificeret Miljöbyggnad Guld.

Vægbeklædning fra Troldtekt i kontorbyggeri
Foto: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

Luft, vand, lyd, lys, kost, motion og velvære. Det er de syv hovedingredienser i kontorbygningen Eminent, som blev designet til at blive certificeret ud fra den bæredygtige WELL-standard. Her er der blandt andet lokalproduceret mad, som delvist er dyrket på tagterassen. Kunst og design, der får folk til at tage trapperne. En veludstyret cykelkælder, nærliggende fitnesscenter, lysterapi og afstressende musik. Alt sammen elementer, der ellers sjældent får lov at veje lige så tungt på tegnebrættet som de faktorer, der traditionelt er kendt for at fremme et sundt arbejdsmiljø og indeklima. 

Kanozi Arkitekter har tegnet Eminent, og arkitekt SAR/MSA Åsa Jentsch fortæller om projektet:

– WELL-certificeringen inddrager nogle blødere værdier, som i stort omfang svarer til det, vi arkitekter rigtig gerne vil bringe ind i projekterne. Ved at arbejde med WELL gennem hele designprocessen fik vi skabt en ny ramme for at tale om ting som dagslys, en stærk indvendig/udvendig forbindelse og skulpturelle, fremtrædende trapper. Hele teamet af arkitekter, ingeniører, entreprenører og bygherrer diskuterede og værdsatte pludselig de menneskelige aspekter af bygningen og dens design.

Åbenhed mod alle

Noget af det særlige ved byggeriet er, at Eminent inviterer sine omgivelser indenfor med en åben og rummelig stueetage. Her kan alle drikke en kop friskbrygget kaffe i ”coffice”, et cafeområde sammensat af ordene coffee og office, uanset om man besøger bygningen i forretningsøjemed eller kommer tilfældigt forbi som privatperson.

– Eminent breder sine arme ud mod omgivelserne og inviterer alle til at udforske rum og elementer inde i bygningen. Vi har meget bevidst skabt en transparent og varm stueetage, for at den store bygning kan blive en venlig spiller i bybilledet, siger Åsa Jentsch.

Akustik og velvære

Teamet har blandt andet haft fokus på, hvordan materialerne og det akustiske miljø påvirker oplevelsen af at ankomme i bygningen. De har valgt en bred palet af materialer for at give visuel variation, og en fællesnævner i materialevalget er taktile overflader og densitet. I ’coffice’ er der valgt Troldtekt akustiklofter.

– Et sundt akustisk miljø er meget vigtigt for et godt førstehåndsindtryk. Og en rolig atmosfære er afgørende for de mennesker, der arbejder i Eminent. Det gør det nemmere at holde koncentrationen. Der er gode værktøjer i WELL-håndbogen, som imødekommer ønsket om at skabe et sundt akustisk landskab, så det er noget, vi har arbejdet bevidst med, siger Åsa Jentsch.

– Filosofien er, at det påvirker mennesker positivt, hvis vi ikke behøver at behandle uønskede oplysninger, som når os gennem lyd, mens vi arbejder og socialiserer. I den kontekst bidrager Troldtekt på det akustiske niveau, men akustikpladerne har også en nostalgisk dimension i en svensk kontekst, fordi de er skabt af træ, fortsætter hun.

Eminent ligger i Hyllie mellem Malmø og Øresundsbroen. Det er den første bygning i Norden, som er WELL-certificeret. Kontorbygningen er også certificeret Miljøbyggnad Guld, som er den højeste miljøklasse for bygninger i Sverige.