Bæredygtigt typehus nomineret til Building Green pris

28:e okt. 2014

MiniCO2 Typehuset i Nyborg er blandt 15 projekter med i opløbet om at blive årets bæredygtige element, når en nystiftet pris uddeles på Building Green 2014.

Det klimavenlige familiehus skærer 45 procent af CO2-udledningen sammenlignet med et normalt parcelhus. Troldtekt er valgt til lofterne både inde og ude.

Troldtekt, Benée-huset

Er det bæredygtigt, når alle byggematerialer er økologiske? Når energiforbruget matcher med beregningerne? Når byggepladsen kan kalde sig energieffektiv? Materialerne ikke er transporteret langvejs fra? Eller når indeklimaet scorer topkarakter?

Der foregår mange tiltag i retning mod at bygge mere bæredygtigt. For at hylde de innovative ideer og forsøg retter Building Green i samarbejde med innovationsnetværket InnoBYG på dette års messe spotlyset mod de mest eksemplariske projekter. Det sker med den nystiftede pris ’Det Bæredygtige Element’, som uddeles for første gang på messens anden dag 30. oktober.

Formålet med prisen er at sætte fokus på de elementer i byggeriet, der i særlig grad gør en bæredygtig forskel. Det kan være en idé, et byggeprojekt, en ildsjæl, et produkt, et byggesjak, en bog eller noget helt syvende. En jury har på forhånd udpeget 15 projekter, hvoraf MiniCO2 Typehuset i Nyborg er et af de nominerede. 

Læs mere om alle de 15 nominerede projekter.

Fremtidens klimaduks

Fremtidens CO2-venlige typehus, som det også kaldes, er resultatet af et projekt, hvor Realdania Byg i 2013 inviterede bygherrer og arkitekter til at byde ind med idéer til fem huse, der på hver sin måde skulle vise, hvordan man kan reducere ressourceforbruget i forskellige faser i byggeriet. De bedste erfaringer fra alle fem byggerier er samlet i et sjette hus, MiniCO2 Typehuset, som kombinerer masser af naturligt lys, gode isoleringsevner og en høj andel af genbrugsmaterialer.

– Målet har været at bygge et hus med mindst muligt klimaaftryk under opførelsen. Ifølge beregninger fra Statens Byggeforskningsinstitut er CO2-udledningen i forbindelse med opførelsen af Typehuset reduceret med godt 45 procent i forhold til et almindeligt parcelhus, siger Jørgen Søndermark, der er projektleder i Realdania Byg og ansvarlig for MiniCO2-projektet.

Gode erfaringer gav genvalg til Troldtekt

Troldtekt blev anvendt i to af de første fem huse og er blandt de gode erfaringer, der også blev valgt til det sjette hus. Troldtekt er anvendt indendørs og over den overdækkede terrasse i Mini CO2 Typehuset – blandt andet for at sikre god akustik og nem adgang til installationer i loftet.

Besøg Building Greens hjemmeside.

Fakta om MiniCO2 Typehuset

  • Huset er opført i klassisk bungalow-stil og udviklet af typehusfirmaet Benée Huse i tæt samarbejde med arkitekterne Luplau & Poulsen.
  • Det er 150 kvadratmeter og kan opføres til en anlægspris på godt to millioner kroner.
  • Huset har blandt andet papirisolering på loft og i ydervægge, lette flytbare vægge samt terrassebrædder bestående af affaldsmateriale af træ og plast.
  • MiniCO2 Typehuset har også et terrændæk uden brug af cement, tagbeklædning med CO2-nedbrydende belægning, genbrugsgips med over 50 procent genbrug samt et decentralt ventilationsanlæg, der kombinerer mekanisk og naturlig ventilation.
Troldtekt, Benée-huset

MiniCO2 Typehuset

Papirisolering på loftet, flytbare vægge i genbrugsgips og et decentralt ventilationsanlæg, der kombinerer mekanisk og naturlig ventilation, er blandt de kreative og utraditionelle løsninger i MiniCO2 Typehuset. Huset samler de bedste erfaringer fra de øvrige fem huse i projekt MiniCO2 Husene, der skal vise vejen for fremtidens bæredygtige typehus. Troldtekt er – ligesom i Det Foranderlige Hus og Kvotehuset – valgt til lofterne både inde og ude.

–Målet har været at bygge et hus med mindst mulige klimaaftryk under opførelsen, og ifølge beregninger fra Statens Byggeforskningsinstitut er CO2-udledningen i forbindelse med opførelsen reduceret med godt 45 procent i forhold til et almindeligt parcelhus. Med en anlægspris på godt 2 millioner kroner er huset samtidig kommercielt bæredygtigt, siger Jørgen Søndermark, projektleder i Realdania Byg.