Sunde rammer i den grønne landsby

Syd for Odense ligger boligbyggeriet Lensmarken, som er de første almene boliger på Fyn med en DGNB-certificering. De i alt 40 huse har alle akustiklofter fra Troldtekt, som bidrager positivt til certificeringen.

Akustiklofter fra Troldtekt i boligbyggeri
Foto: Tommy Kosior, Troldtekt A/S / Civica.dk

I alt 40 træhuse udgør Lensmarken, som også er blevet kaldt ”en lille grøn landsby”. Boligafdelingen er DGNB-certificeret i kategorien guld, og det stiller særlige krav om økonomisk, miljømæssig og social bæredygtighed i byggeriet. Krav, som boligorganisationen Civica og rådgiverne i projektet skulle få til at gå op inden for det stramme anlægsbudget, der hører med til at bygge almene boliger.

– Det var afgørende for os at få dokumentation for boligernes bæredygtighed. Vi ville have løsninger, som var valide og gennemregnet af tredjepart, så vi ikke endte med boliger, hvor de fleste af de bæredygtige løsninger blev sparet væk. Det betød, at vi undervejs skulle træffe mange aktive valg og fravalg, når vi sad og vurderede forskellige materialer og løsninger, fortæller Bente Karlskov, som er projektudviklingschef i Civica.

Fokus på fællesskabet

Boligerne i Lensmarken er opført som rækkehuse på mellem 71 og 110 kvadratmeter i ét og halvandet plan. En af de overordnede visioner har været at styrke fællesskabet mellem beboerne ved at opføre grønne arealer med bålsteder, legepladser og frugttræer – og give et flot samspil med omgivelserne.

– Udvendigt har vi lagt vægt på at bruge byggematerialer, der får husene til at falde naturligt sammen med landskabet. Facaderne er beklædt med vejrbestandigt træ, og tagene er dækket med mos-sedum, siger projekteringsleder Anders Gottfred Petersen fra ERIK Arkitekter.

Kvadratmeterne i boligerne er udnyttet optimalt. Alle to-rumsboliger er opført i ét plan. I tre- og fire-rumsboligerne bindes de to plan sammen af en synlig trappe. Første sal består af en svalegang og to værelser. Nederste etage rummer blandt andet entre, badeværelse og køkkenalrum med udsigt til åbne marker. Der er åbent til kip i det store lyse rum, hvor der er Troldtekt akustiklofter.

Troldtekt kombinerer fordele

Alle materialerne i boligerne er nøje udvalgt, så de belaster miljøet mindst muligt. Der er generelt brugt naturmaterialer i høj kvalitet, som sikrer lavt energiforbrug, optimalt indeklima og et minimum af vedligeholdelse. Det er alle centrale parametre i forhold til at opnå point til DGNB-certificeringen.

– Vi valgte Troldtekt af flere årsager. For det første er det en løsning, som er nem at vedligeholde i en boligorganisation, hvor man ellers typisk må male loftet mellem udlejninger. For det andet kan vi med akustiklofter af træbeton fra Troldtekt sikre en god akustik, især i de højloftede køkken-alrum, fortæller projektchef Steen Wøldike Gade fra Hans Jørgensen & Søn, der har været totalentreprenør på projektet.
Bente Karlskov fra Civica supplerer:

– Når man bygger med trægulve og glatte vægge, er akustikken vigtigt. Troldtekt er et træprodukt, som kombinerer de gode akustiske egenskaber med et fokus på genanvendelse. Det giver point til DGNB-certificeringen og var en væsentlig baggrund for valget af Troldtekt lofter.  

Motiverer til nye vaner

Lensmarken stod klar i 2018, og de 40 boliger blev hurtigt lejet ud til mange forskellige typer af beboere. Fra enlige ældre til familier med børn.

– Så vi kan se, at det bæredygtige fokus rammer bredt. Vi har også interviewet beboerne via spørgeskemaer, og her svarer 65 procent, at det er vigtigt for dem at bo bæredygtigt. Samtidig kan vi se, at mange beboere er blevet mere bevidste om deres adfærdsmønstre inden for energiforbrug og affaldssortering. Noget tyder på, at en bæredygtig bolig også motiverer til en mere miljøbevidst livsstil, siger Bente Karlskov.