Det handler om at skabe multifunktionelle rum. Kun omkring 50 procent af arbejdsdagen foregår ved skrivebordet, viser undersøgelser – resten forløber med møder, sparring og frokost i andre omgivelser.
Denne mere aktivitetsbaserede tilstedeværelse på kontoret bør derfor afspejle designet, forklarer Mette Gravergaard.
– Vi skal indrette zoner til forskellige formål i åbne miljøer, for eksempel højsofaer til fordybelse, loungeområder til uformelle møder og sparring, digitale dagligstuer til Teams-møder, mødeborde og højborde til idegenerering – og skrivebordsområder, når der er behov for det.
Når vi lægger flere hjemmearbejdsdage til det regnestykke, kan rigtig mange virksomheder have glæde af at tænke i pladsoptimering af arealer og minimering af antallet af skriveborde til fordel for flere aktivitetsbaserede zoner. De store, tomme atrier og dedikerede kantiner er fortid, fortsætter Mette Gravergaard.
– Vi vil se flere multifunktionelle rum, som ændrer karakter hen over dagen. En kantine kan sagtens være mødestationer om dagen, kantine i frokostpausen og samlingspunkt om aftenen. Det stiller krav til, at møblerne og indretningen skal være fleksible, så rummet let kan ændre karakter, og at akustik altid er indtænkt.