Arkitektskolen Aarhus er flyttet ind i sin nye bygning med alle funktioner samlet under ét tag. Det giver mulighed for en stærkere synergi end tidligere, da skolen lå spredt på en stribe adresser i byen. Og faktisk er den nye bygning – NEW AARCH – Danmarks første nybyggede arkitektskole.
Skolens placering er i den nye bydel omkring Godsbanen i Aarhus. Godsbanearealerne er en kulturel og kreativ smeltedigel med kulturproduktion, events, arrangementer, åbne værksteder og et levende uddannelses- og erhvervsområde.
Trods sin kompakte volumen gør arkitektskolen ikke meget væsen af sig. Bygningen trapper ned i højde fra gaden til det åbne område omkring Institut for (X), som er en uafhængig nonprofit kultur- og erhvervsforening for unge designere, musikere, kunstnere, iværksættere og håndværkere.
Store tegnesale og dobbelthøje rum præger arkitektskolens etager, hvorfra der er udgang til tagterrasser, der accentuerer bygningens nedtrapning mod terrænet. Hele underetagen er forbeholdt de aktiviteter, hvor offentligheden har adgang som auditoriet, kantinen og biblioteket. I underetagen ligger også værkstederne, hvor de studerende kan eksperimentere i former og materialer.
Skolens arkitektur er karakteriseret af store rumhøjder, eksponerede materialer og føringer såvel som industrielle detaljer, der tilpasser sig det rå bymiljø omkring skolen.
– Arkitektskolen er formet som et laboratorium for læring og arkitektur både indvendigt og udvendigt. Designets enkelhed er et detaljeret svar på skolens behov for funktionelle grundrum, fortæller Martin Krogh, Founding Partner og arkitekt i ADEPT, som står bag Arkitektskolen.
Ifølge ham skal den rumlige og transparente arkitektur opmuntre til eksperimenter, fællesskaber og synergi:
– Den færdige bygning giver mulighed for at eksperimentere med nye måder at undervise fremtidens arkitekter på, samtidig med at det giver skolen en klar rumlig identitet, der matcher ambitionen om at være en af de bedste arkitektskoler i Europa. Den nye bygning er skolens bedste udstillingsvindue, der tillader at gøre de studerendes aktiviteter synlige for offentligheden, ligesom den rumlige organisation og indvendige transparens gør aktiviteter og det daglige liv synligt og tilstedeværende for alle. Det er en arkitektur, der opmuntrer til fællesskaber og synergi.
Skolens rektor, Torben Nielsen, kalder bygningen for et ”råt arkitekturlaboratorium”, fordi NEW AARCH er udformet som en enkel og rå fysisk ramme, der indbyder til kreativ kærlighed fra de studerende.
Beslutningen om at inddrage upcyclede materialeløsninger har været et tidligt tema i byggeprojektet. Det gælder for eksempel klodsgulve med overskydende materiale fra vinduesproduktion. Beton, glas, træ og stål er de gennemgående materialer, og de er valgt på baggrund af deres robusthed og ønsket om at skabe et enkelt byggeri med så få materialeressourcer som muligt.
– En smal materialepalet reducerer blandt andet behovet for materialeressourcer til konstruktionen, og der er også tænkt på lokale produktions- og transportkæder, hvor det er muligt. Beton er valgt som den optimale løsning på skolens behov for store spænd og modstandsdygtige rum. Teamet bag projektet arbejdede tæt sammen med producenten for at reducere brugen af materiale i konstruktionen og maksimere brugen af genbrugstilslag i betonen, siger Martin Krogh fra ADEPT.
Et andet eksempel på et materialevalg med lokale råvarer er Troldtekt akustiklofterne, som består af dansk træ og cement. De store åbne rum og tegnesalene har Troldtekt akustiklofter i kvadratisk format. Her er valgt Troldtekt i grå natur, hvor cementens grå farve passer godt til brugen af beton i bygningen, men hvor træet i akustikpladerne er med til at bløde udtrykket op. I de mere lukkede rum i betonkernerne er der valgt sorte Troldtekt akustikplader.
– Vi valgte Troldtekt på grund af materialets enkelhed og alsidige muligheder. Løsningerne passer godt ind i lokaler, hvor der skal være ro til fordybelse, men også i de store rum, hvor der er højt til loftet og et varieret lydbillede, fortæller Martin Krogh.
Troldtekt lofterne giver en sammenhæng mellem rummene og absorberer lyd, så akustikken er optimal. Materialerne indenfor er nøje afstemt og giver en fin balance mellem de rå overflader i stål og beton og de varmere materialer i træ, som Troldtekt akustikpladerne, vindueskarme, udvalgte gulve i endetræ og det smukke biblioteksmøbel i 16 meters højde.