Industrielt inspireret arkitektskole

Arkitektskolen Aarhus har fået sin egen bygning med alle funktioner under samme tag. Det giver mulighed for en stærkere synergi, end da skolen lå spredt på en stribe adresser.

Foto: Helene Høyer Mikkelsen, architect Jens Dresling/Ritzau Scanpix

I den nye bydel omkring Godsbanen i Aarhus ligger den nye arkitektskole, og trods sit kompakte volumen gør den ikke meget væsen af sig. Bygningen trapper ned i højde fra gaden til det åbne område omkring Institut for (X).

Hele underetagen er forbeholdt de aktiviteter, hvor offentligheden har adgang, som biblioteket, auditoriet og kantinen. Her ligger også værkstederne, hvor de studerende kan eksperimentere i former og materialer.

Hele arkitektskolen er tænkt som et værksted - et sted for udfoldelse og vidensdeling. Store tegnesale præger de overliggende etager, hvorfra der er udgang til tagterrasser, der accentuerer bygningens nedtrapning mod terrænet.

Enkel og robust materialepalet

Bygningsdesignet har en industriel strenghed, som modsvares af en dynamisk rumlighed, som betyder, at man kan se på tværs af rum, og dagslyset vandrer langt ind i bygningen og suppleres med ovenlys. Et meget foranderligt hus til trods for et meget sparsomt valg af materialer.

Beton, glas, træ og stål er de gennemgående materialer, hvilket er valgt på baggrund af deres robusthed og ønsket om at skabe et enkelt byggeri.

De store åbne rum og tegnesalene har ”beton-grå” Troldtekt akustiklofter i kvadratisk format. Denne homogenitet går igen i de mere lukkede rum i betonkernerne, men her er valgt sorte Troldtekt akustikplader.

Troldtekt lofterne giver en sammenhæng mellem rummene, men adskiller lyd, således at akustikken fungerer. Materialerne indenfor er nøje afstemt og giver en fin balance mellem de rå overflader i stål og beton og de mere varme og bløde materialer i træ, som Troldtekt, vindueskarme, udvalgte gulve i endetræ og det smukke biblioteksmøbel i 16 meters højde.