Men hvordan skal ejerne af fast ejendom kunne få et overblik, når det er arkitekter, der tegner projektet, entreprenører, der styrer anlægsfasen, underleverandører, der selv indkøber materialer – og måske et driftsselskab, der står for driften af den færdige bygning? SundaHus har løsningen på dette med websystemet SundaHus Miljödata.
– SundaHus gør det nemt for alle, der er involveret i byggeprocessen, at finde ud af, om produkterne opfylder projektets specifikke miljøkrav, og at skabe en "logbog", der gør det muligt for selve bygningen at blive en materialebank. SundaHus mener, at vi ved at gøre bevidste produktvalg enkle, ikke kræve særlig viden eller meget tid, sænker tærsklen for, at det sker, forklarer Lisa Elfström.
– For at opnå cirkulære bygninger skal vi fokusere på ejernes behov. De er slutbrugere af de oplysninger, der er nødvendige for fremtidig genanvendelse," fortsætter hun.
I praksis udvikler bygherren normalt det enkelte projekt på baggrund af en licens i SundaHus Miljödata. Arkitekter, entreprenører og andre involverede aktører har adgang til det, f.eks. for at kunne tilføje produktvalg og produktmængder bestemte steder i bygningen. Ved hjælp af enkle ikoner kan du også se, om et udvalgt produkt opfylder projektets miljøkrav, herunder en udvalgt bæredygtighedscertificering, f.eks. Environmental Building eller BREEAM.
Når en bygning senere skal vedligeholdes eller rives ned, og affald håndteres, har ejeren stadig adgang til de indtastede oplysninger – idéen om materialebanker bliver dermed en realitet.