I gode svømmebade føles det som på en sommerdag ude i det fri

"Gode svømmebade skal fungere effektivt og have en indbydende atmosfære," siger Ernst Ulrich Tillmanns, administrerende direktør for arkitektfirmaet 4a Architekten.

 

Det kan man f.eks. opnå ved at bruge loftsplader af naturlige materialer som træ, der giver en behagelig akustik. Og forskellige områder kan fremhæves ved hjælp af lys og farver.

Et vellykket eksempel på det er bade- og fritidsparken Vitalbad Kusel, hvor Troldtekt akustiklofter i en række specialfarver er med til at sikre en indbydende atmosfære. Projektet er blevet hædret med en ICONIC Award 2021.

Forestil dig, at du på en varm sommerdag med blå himmel og grønne træer sænker dig ned i køligt, klart vand. Det er netop den oplevelse af at få et opfriskende bad i naturen, som arkitekten Ernst Ulrich Tillmanns og hans kolleger fra 4a Architekten går efter, når de designer et svømmebad eller et termisk bad. Arkitektfirmaet 4a Architekten har designet og renoveret en lang række bade i Tyskland, Østrig og Rusland, hvoraf flere har vundet priser.

"Ingen svømmebade er ens. Uanset om man bygger en moderne Wellness-Club af dyre materialer eller renoverer et mere beskedent svømmebad fra 1960'erne, er det altid muligt at skabe et godt design, hvor gæsterne føler sig godt tilpas og får sig en god oplevelse. Først og fremmest skal der tages højde for anlæggets funktion og atmosfæren på stedet," siger Ernst Ulrich Tillmanns.

Træ og vand supplerer hinanden godt

For at bygningen kan fungere perfekt, skal alle områder være forbundne og velorganiserede, så gæsterne nemt kan finde rundt, og pladsen udnyttes optimalt.

"Det er meget vigtigt, at man ikke spilder for meget plads, og at man skaber overskuelighed. Hvis man begynder tidligt med planlægningen, kan man spare en masse penge", siger Ernst Ulrich Tillmanns og fortsætter:

"Atmosfæren i bygningen er lige så vigtig. Nogle ældre svømmebåde er belagt med hvide fliser og virker derfor ret kølige. Man bør i stedet gå efter at skabe en varm og indbydende følelse af velvære. Derfor er materialevalget afgørende."

Ernst Ulrich Tillmanns har en klar personlig favorit blandt de tilgængelige materialer: træ.

"Der er meget vand på gulvfladerne i en svømmehal. Dér fungerer det bedst med fliser og beton. Men en meter over gulvniveau giver det rigtig god mening at bruge træ på både vægge og lofter. Det er et naturmateriale, som ikke korroderer, men som både er modstandsdygtigt og skaber atmosfære.

Naturen skal nå ind til bassinet

Arkitekterne fra 4a Architekten har designet flere kombinerede badefaciliteter med indendørs og udendørs områder, der er forbundet af kanaler. Dette koncept, som bliver mere og mere populært, giver mulighed for at svømme udendørs året rundt, selv i de nordlige klimazoner, hvor kulde og regn er hyppige gæster. Ved de koncepter, der udelukkende har indendørs bassiner, plæderer Ernst Ulrich Tillmanns for en arkitektur, der bringer naturen indenfor.

"Da vi mennesker foretrækker at svømme i naturen, er det vigtigt at skabe det indtryk, at man bevæger sig udenfor i det fri. Det kan man gøre ved hjælp af store glasoverflader, som skaber en visuel forbindelse mellem inde og ude. En anden mulighed er at skabe en udendørs atmosfære indenfor ved at bruge lyse farver og træuld. Det var for eksempel det, vi gjorde, da vi renoverede Lochenbad, et mindre svømmebad fra 1970'erne. Med lysende grønne akustikplader og store glasoverflader virker det, som om de badende dykker ned i et naturligt landskab," siger Ernst Ulrich Tillmanns.

Akustikkens betydning

Hos 4a Architekten har man allerede fået en del erfaring med at bruge lette akustikplader af træuld fra andre mærker, for eksempel i det termiske bad Therme Wien og i Sportzentrum i Leonberg. Formålet med træuld er ikke kun at skabe en naturlig atmosfære. Ernst Ulrich Tillmanns understreger akustikkens betydning i bassinområdet, især når store glasoverflader er en del af det rum, der allerede er domineret af hårde overflader.

"Det er meget vigtigt at bruge lyddæmpende materialer i loftet. Man skal kunne have det sjovt og slappe af. Et bassinområde med dårlig akustik er ikke godt for hjernen. Jeg besøgte engang et ældre svømmebad med en stor glaskuppel over svømmeområdet. Støjniveauet var næsten uudholdeligt.

Materialer, som ikke kun har gode akustiske egenskaber, men også giver en masse designmuligheder, har et stort potentiale for os arkitekter. Et eksempel er den nyligt åbnede bade- og forlystelsespark i Kusel. Her giver de farvede loftselementer bygningen en helt særlig charme. Farverne er sat sammen ud fra en idé om en farverig blomstereng og skaber en glad atmosfære med en helt egen identitet."

Renoveringen og udvidelsen af Vitalbad Kusel opnåede i efteråret 2021 en ICONIC Award. ICONIC Awards uddeles af German Design Council, og anlægget i Kusel tog prisen ’Selection’.

Om 4a Architekten

  • Arkitektfirmaet 4a Architekten er grundlagt af de fire arkitekter Matthias Burkart, Eberhard Pritzer, Alexander von Salmuth og Ernst Ulrich Tillmanns i Stuttgart.
  • Arkitektfirmaet 4a Architekten har allerede modtaget flere priser for de svømmebade, de har designet. Blandt andet AQUA Prestige Award 2018 og Iconic Award 2018 for Freizeitbad Stegermatt i Offenburg (DE), Piscina & Wellness Award 2017, Pool Vision Award 2016 og Wood Wool Award 2015 for Sportzentrum Leonberg (DE).

Ernst Ulrich Tillmanns, administrerende direktør for arkitektfirmaet 4a Architekten.