– En af de klare kvaliteter ved vores bygning er, at vi har flettet våd- og tørzonerne sammen, så man bedre kan orientere sig. I mange svømmehaller aner du ikke rigtig, hvad der foregår, når du kommer ind i bygningen. Du kan måske skimte vandet gennem et vindue, men duftene og temperaturen ændrer sig gradvist, indtil du pludselig står i en oase. Der har vi med store glasfacader gjort det meget tydeligt, hvad der foregår, allerede før du træder indenfor, siger Dan Cornelius.
Kengo Kumas fornemmelse for vand
Den dansk-japanske konstellation bag projektet har tidligere arbejdet sammen om H.C. Andersen Museet i Odense. Teamet allierede sig tidligt med Niels Sigsgaard, der har bygget rigtig mange danske svømmehaller, for at lære svømmehallens funktionelle mekanik bedre at kende. Og hvor Cornelius Vöge kunne bidrage med viden om Papirøens særlige plads i Københavns arkitektur, så kom Kengo Kuma med en tilgang til vand som stof og materiale, der ligger langt fra, hvad vi er vant til i Danmark.
– Vi gik til opgaven renset for vanetænkning. I danske svømmehaller arbejder vi sjældent bevidst med vandet som materiale. I stedet ser vi tit svømmehallen som en samling af bassiner, vægge, lofter og gulvoverflader, uden at tænke vandet som andet end fyld i bassinerne. Her kom Kengo Kuma med et helt anderledes blik for, hvordan vandoverfladen for eksempel fanger lyset, sige Dan Cornelius.
Han bliver suppleret af Yuki Ikeguchi, ansvarshavende partner hos Kengo Kuma & Associates:
– Designet stræber efter at tilbyde oplevelsen af vand i forskellige stadier og former, såsom refleksionen af lys og skygge, vanddamp og strømninger, der appellerer til de menneskelige sanser, siger Yuki Ikeguchi.
Hårde overflader udfordrer akustikken
Udefra kommer det nye vandkulturhus til at fremstå som en samling af teglpyramider, der svæver på lette glaskonstruktioner. Designet binder den indre svømmehal sammen med det ydre havnebad, men de mange hårde overflader i den massive stenmonolit udfordrer akustikken i svømmehallen.
– Det er enormt vigtigt for os, at de indre overflader afspejler den arkitektoniske ide i huset. Og her har vi udfordret os selv med så mange hårde overflader. Derfor arbejder vi blandt andet med absorbenter, der er bygget ind i murværket, for at sikre en bedre akustik i bygningen, siger Dan Cornelius.