Bæredygtigt børnehus
Børneinstitutionen Rådyret i Støvring er et vellykket eksempel på, at man med ambitioner og samarbejde kan opnå smuk, bæredygtig og funktionel arkitektur i børnehøjde.
I et nyt boligområde i Støvring syd for Aalborg er institutionen Rådyret åbnet for både børnehave- og vuggestuebørn. Bygningen er opført som en længe med en central gang og fællesrum og stuer til børnegrupperne langs sydfacaden.
Konstruktivt er bygningen opført i massivtræselementer (CLT), og facaderne er lodret træbeklædning. Taget er udformet således, at dagslys fra tagvinduer kommer via den centrale gang til børnestuerne og supplerer lyset fra de sydvendte vinduer.
Akustikken har været i højsæde gennem hele projektet, og de skæve flader og skrå vinkler i mange af rummene er en del af den akustiske bearbejdning. Troldtekt akustikplader på loftsfladerne er med til at opfylde de høje krav til akustikken samtidig med, at akustikpladerne bidrager postivt til DGNB certificeringens ”regnskab”.
Bæredygtighed tænkt ind fra start
Gitte Gylling H. Olesen har været dybt involveret i projektet som DGNB auditor og chefspecialist i bæredygtighed ved Rambøll. Hun fortæller: ”Vi har haft et rigtig godt samarbejde med totalentreprenøren og bygherren, som har gjort det muligt at komme i mål med DGNB Guld certificeringen. Rambøll har desuden været rådgivende arkitekt og ingeniør, hvorved vi som bæredygtighedsteam har kunnet indgå naturligt som en del af den integrerede designproces”.
For at opnå certificeringen har man taget udgangspunkt i den økonomiske ramme og valgt de mest energirigtige og deklarerede materialer. Samtidig ser man på brugen af huset i drift, hvorfor man også arbejder mod at minimere vedligeholdelsesbehovet og derved også driftsøkonomien.