Det gule samlingssted for egnens unge

Når der er langt til de større byer, må landsbyboere holde sammen –også de unge. Det er ungdomshuset Gul Stue et tydeligt eksempel på. Tv-vært og designer Søren Vester har givet en hånd med og sørget for, at alt blev gult – selv Troldtekt akustikloftet.

Lydabsorberende træbetonplader fra Troldtekt anvendes ofte som akustikloft i institutioner for børn og unge
Foto: Helene Høyer Mikkelsen, architect

I Sdr. Bork syd for Ringkøbing Fjord har en gruppe lokale unge renoveret en gammel købmandsbutik og forvandlet den til deres helt eget ungdomshus. Og som en særlig feature er alting gult – vægge, gulve, kaffekopperne – endda også Troldtekt-loftet.

Den unge idémager bag Gul Stue er 20-årige Marcus Ottosen. Han fortæller:

– Jeg syntes, der manglede et sted for de unge, hvor vi kunne mødes og have et fællesskab, så det kunne blive endnu federe at være ung her lokalområdet.

Ungdomshuset Gul Stue er en del af klyngesamarbejdet Bedst mod West, hvor fem vestjyske landsbyer står sammen om at skabe liv og aktivitet. Der var god opbakning til idéen om et ungdomshus – også økonomisk fra Realdanias pulje Underværker. Gul Stue blev også nomineret til Erhvervsministeriets Landdistriktsprisen 2020 og modtog en tredjeplads.

Et tiltrængt samlingssted

Marcus Ottosen spurgte rundt omkring, hvem der ville være med til at starte Gul Stue op, og det ville blandt andre 19-årige Femke Streefkerk.

– Alle mine veninder var taget på efterskole, så det var fedt at være med fra begyndelsen. Vi har manglet et sted for unge i området. Ellers møder man ikke rigtig nogen fra de andre byer. Nu har vi allerede lært mange at kende.

Gul Stue henvender sig til alle unge, og indtil videre er der etableret lektiecafe, brætspilsaftner, fredagscafé og søndagshygge.

Uden hjælp fra de voksne

I efteråret 2019 fik de unge mennesker nøglerne til Sdr. Borks gamle købmandsbutik. Dog ramte corona renoveringen, som derfor tog lidt længere tid end forventet.

De har brugt timer efter skole, arbejde og i weekender på at sætte huset i stand og har stort set selv stået for alt det håndværksmæssige arbejde – blandt andet ekstraisolering, nye gulve, Troldtekt akustikloft og inventar.

Der har været god opbakning i lokalsamfundet.

– Folk er kommet med mad til os, og der er også blevet doneret værktøj. Andre har været behjælpelige med en trailer. Flere er også kommet forbi for at følge fremskridtene. Der er stor lokal opbakning, og det er det, som er unikt ved at bo herude, siger Marcus Ottosen.

Hjælp fra gør-det-selv-kendis

Designeren Søren Vester, kendt fra flere tv-programmer, har fulgt Gul Stue fra begyndelsen og har også været med til en arbejdsweekend.

– Jeg blev tilkaldt for at hjælpe de unge med at skabe et mødested. Vi skulle ikke have en færdig løsning fra nogen udefra, for selve skabelsesprocessen er lige så vigtig som det færdige resultat. De unge har brugt byggeprojektet til at finde hinanden og har virkeligt hygget sig med det, siger Søren Vester og fortsætter:

– Jeg er så imponeret over deres finish og den måde, de griber opgaven an på. De står over for en gammel købmandsbutik, hvor der hænger elledninger ud af væggen og med huller i gulvet. Det har de transformeret til noget positivt og til et sted, man gerne vil være. Et fællesskab, man er en del af, som vokser frem af dem og for dem.

Der var brug for et akustikloft, da der samles mange mennesker i Gul Stue, og bygningen har hårde gulve. Derfor fik den gamle købmandsbutik monteret et Troldtekt akustikloft, som Troldtekt donerede.

– Under kyndig vejledning har vi fået malet akustikloftet gult, så det passer ind i temaet. Man kan høre stor forskel i akustikken. Lyden er langt bedre nu og ikke trættende, når de unge samles i forskellige zoner, og snakken går, lyder det fra Søren Vester,

Gul er fællesskabets farve

Det var også Søren Vester, som fik den vilde idé om at male alting gult.

– Han sagde det for sjov, og alle grinte først. Men nu er det blevet konceptet, og vi har nærmest taget ejerskab på alt gult i området. Når folk ser noget gult, tænker de på os, griner Marcus Ottosen og tilføjer.

– Det er faktisk kun pool-bordets tæppe, der ikke er gult.