Alkes Have ved Mørkøv

Bofællesskab med fokus på diversitet og inklusion.

Troldtekt træbetonplader sikrer god akustik i boligbyggeri

I udkanten af stationsbyen Knabstrup i Nordsjælland ligger den lille homogene bebyggelse kaldet Alkes Have. Mod nord og vest er der fri udsigt over marker og åben himmel. Mod syd kobler husene sig på den eksisterende by og bliver dermed en del af det store fællesskab.

De i alt 40 lejeboliger er opført som træhuse med høje krav til bæredygtighed - miljømæssigt og socialt. Husene ligger forskudt omkring en grønning og et centralt placeret fælleshus. De relativt små enheder giver en fin variation i oplevelsen af en enklave med fælles udtryk i facader og skala.

Som princip er tankerne bag Alkes Have ikke nye. I 1980erne var det især progressive arkitekter som f.eks. Vandkunsten, der skabte inspirerende boligtyper, hvor socialt samvær og naturen var i centrum. Også i dag har denne boform stor appel til den støt voksende del af befolkningen, som drømmer om at bo på landet og være en del af et fællesskab. Behovet for at bo i harmoni og side om side med mennesker i forskellige aldre og kunne udfolde sig mere frit end i det traditionelle parcelhus miljø.

Tagformerne afspejles i interiøret

Husene er tegnet af CoreHome og står her i begyndelsen som skarptskårne skulpturer i landskabet. Træfacaderne bløder dog op og på sigt vil bl.a. træer, vilde blomsterbede og en badesø gøre sit til at skabe et attraktivt udemiljø mellem husene.

Interiøret er rummeligt og lyst med fornuftige planløsninger. Boligerne spænder fra 28 m2 til 110 m2 og dermed er der basis for en stor diversitet i beboergruppen. Her er børnefamilier, kunstnere, singler, par og folk, der bare nyder deres otium.

Den store loftshøjde i boligerne er en væsentlig kvalitet, der løfter oplevelsen af rummene. Lofterne er beklædt med traditionelle hvidmalede Troldtekt plader, der dels reflekterer dagslyset og dels skaber en behagelig akustik i de åbne etager. Valget af Troldtekt med fin struktur er også perfekt i tråd med arkitekternes konsekvente ønske om biobaseret og åndbart byggeri.