Fællesskab, komfort og mere bæredygtighed i Balancen
I det naturskønne Ry ligger et byggeri ud over det sædvanlige. Balancen i bydelen Kildebjerg er ikke bare et seniorbofællesskab, men en vision for, hvordan fremtidens byggeri kan forene bæredygtighed, smukke og behagelige rammer og ikke mindst fællesskab. Tegnestuen Vandkunsten har tegnet projektet.
Interesserede må pænt vente, til de har passeret 50 år, for bofællesskabet Balancen i Ry er kun for seniorer.
Balancen skiller sig ikke blot ud på grund af sit smukke design, men også for sine tårnhøje ambitioner om øget bæredygtighed. Ikke nok med, at Balancen har sikret sig DGNB Guld – men som et af få boligbyggerier i Danmark er bofællesskabet også hædret med den prestigefyldte DGNB Diamant.
Diamantcertificeringen bliver udstedt af Green Building Council Denmark og er en eksklusiv anerkendelse til boligbyggerier, som foruden fokus på bæredygtighed udmærker sig ved en særlig arkitektonisk kvalitet.
Diamanten kræver samspil mellem områder som æstetik og funktionalitet, holdbarhed, lys, lyd, luft og evnen til at fremme sociale relationer. Her blev Balancen fremhævet som et fremragende eksempel på arkitektur, der understøtter fællesskaber og fremmer bæredygtig adfærd, og som har en stærk bebyggelsesplan og et imponerende landskabsdesign.
Tegnestuen Vandkunsten har tegnet projektet, som består af to etaper. Første etape med 33 boliger og fælleshus er realiseret og var indflytningsklar i sommeren 2021. Derudover er der planlagt en etape to med yderligere 68 boliger. Der er tale om lejeboliger, som er ejet af PensionDanmark.
Fokus på gode materialer og fællesskab
De 33 boliger og fælleshuset er opført med bærende konstruktioner i præfabrikerede træelementer. Facaderne er i træ og tegl. Boligerne er sortmalede, hvorimod fælleshuset adskiller sig markant i sit udtryk med de genanvendt, rustrøde plader og ubehandlet træ på facader. Det var et ønske blandt beboerne, at bofællesskabets bæredygtighedsprofil skulle være synlig i gadebilledet, og det er det centralt placerede fælleshus et godt eksempel på.
Boligerne er designet ud fra tanken om en fællesskabsorienteret hverdag, hvor boligkvadratmetrene er lidt færre for til gengæld at have flere attraktive fællesfaciliteter ud over fælleshuset, herunder drivhus/orangeri, værksteder, atelier, kontorer og gæsteværelser.
Til fælleshuset er der valgt Troldtekt i lys natur, som er monteret mellem de bærende trækonstruktioner. Akustikpladerne er med til at sikre god akustik i det ellers højloftede rum, så lydniveauet forbliver behageligt, når beboerne samles om aktiviteter i fælleshuset. Derudover spiller Troldtekt godt sammen med de øvrige træbaserede materialer, der er anvendt.
Balancens mindste boligtype er 55 kvadratmeter, og de to andre er henholdsvis 75 og 100 kvadratmeter. De er alle lyse og opført i træ, og der er tænkt i god udnyttelse af både plads og dagslys. En stejl taghældning giver både en luftig rumfornemmelse og et helt særligt lysindfald.