Danish Crowns domicil nyfortolker den trelængede gård

I Randers har Danish Crown opført nyt domicil, som samler fortid og fremtid i et kontorbyggeri på hele 13.000 kvadratmeter. Designløsningen Troldtekt line i lys natur er i harmonisk samspil med bygningens bærende designgreb, det gule murværk både indvendigt og udvendigt.

Akustiklofter fra Troldtekt i kontor- og erhvervsbyggeri

Randers har fået en ny arkitektonisk perle. Danish Crown har opført et domicil, som er svært ikke at lægge mærke til. Fødevareproducenten manglede plads og bedre mødefaciliteter, og beregninger viste, at det økonomisk set var bedre givet ud at bygge nyt end at totalrenovere de eksistererede bygninger.

Projektet blev sat i gang i 2020, og det 13.000 kvadratmeter store hovedkvarter er opført på virksomhedens egen grund, hvor der i forvejen stod en administrationsbygning. I sensommeren 2023 var de sidste detaljer på plads, og medarbejdere kunne rykke ind i en kontorbygning, der både er certificeret med DGNB Guld og DGNB Hjerte, hvor sidstnævnte handler om sundhed og velvære for mennesker i bygningen.

Det er CEBRA Architecture, som har tegnet projektet.

 

Inspiration fra klassiske bondegårde

Inspirationen til byggeriets udformning kommer fra Danish Crowns 130 år lange historie, der er tæt knyttet til det danske landbrug. Her er arkitekturen tænkt som en moderne fortolkning af den klassiske danske, trelængede gård.

Kontorbygningen består af tre længer, som ligger forskudt af hinanden, hvor der mellem hver længe er indrettet gårdmiljøer. De tre længer mødes i den ene ende, hvor hovedindgangen befinder sig sammen med flere fællesfaciliteter, blandt andet kantine, fitness, showkøkken for virksomheder og skolebørn samt en slagterbutik for medarbejderne.

Fællesområderne danner et naturligt knudepunkt, hvorfra der er forbindelse til hele bygningen – også lodret ved hjælp af de åbne broer og trapper. Der er i alt fire etager, og alle etager og fløje består af forskellige typer rum og arbejdszoner – både private mødelokaler, enkelt- og gruppearbejdspladser, kaffesteder og sociale mødezoner.

Danish Crowns nye kontorbygning er forbundet med den gamle bygning via en glasgang, som også fungerer som fælles drivhus.

 

Troldtekt i samspil med øvrige materialer

For at tilføre bygningen særlig karakter er den opført som et solidt murværk i gule og lyse naturtoner, som skaber farvespil afhængigt af vejret, og med arealer, hvor udstående teglsten danner vandrette linjer på facaden. Samme design går igen indvendigt i hele bygningen.

Indendørs er der tænkt i at udnytte dagslys bedst muligt, uden at det overopheder bygningen, og derfor er den orienteret mod nord. Derudover er der fokus på et sundt indeklima og sunde materialer. Alt er holdt i samme naturlige toner – både teglstenene, betongulv, trælisterne og Troldtekt i lys natur, som er valgt til alle lofter.

Troldtekt akustikpladerne er i forskellige varianter rundt i bygningen. Den prisbelønnede designløsning Troldtekt line i lys natur med skjult ventilation spiller harmonisk sammen med teglstenene i de mange åbne arealer, gangbroer og kontorlokaler.

– Troldtekt line passede fuldstændig perfekt sammen med murstenene i forbandt, hvor vi samtidig kunne skabe et godt akustisk miljø. Naturfarven matcher også murstenen, så det var lidt af en no brainer for os, siger Mikkel Frost, arkitekt og partner, CEBRA Architecture.

Derudover er der også valgt klassiske Troldtekt akustikplader samt Troldtekt monteret i T-skinnesystem. Troldtekt løsningerne er med til at sikre god akustik og et behageligt lydmiljø for de mange medarbejdere i hele bygningen.

 

Et sundt arbejdsmiljø

Medarbejdernes sundhed og trivsel har også været i fokus i forbindelse med tilblivelsen af det nye hovedkvarter, og derfor er Danish Crown-byggeriet også certificeret med DGNB Hjerte.

Bygningens fysiske rammer understøtter et socialt og aktivitetsbaseret arbejdsmiljø, og udover et sundt indeklima er der også udsigt til marker og grønne områder i hele bygningen. Udendørs giver et stisystem med naturskønne ruter gode rammer for en walk’n’talk, løbeture samt andre fællesaktiviteter, for eksempel omkring det fælles drivhus og haveområde.