Torvehallen i Ry

Stationsbyen Ry har fået en træbygning, der samler et helt byrum med enkle midler.

Troldtekt Ry Torvelhal
Foto: Thomas Mølvig, architect

Undertiden kan et sted i byen virke lidt tomt og forblæst, uden at man egentlig kan forklare hvorfor. Det er som om der mangler et eller andet. Noget udefinerbart, der kan samle byrummet og give det karakter eller identitet.

Det var også tilfældet med Stationstorvet i den lille danske by Ry i Søhøjlandet i Midtjylland. En central plads i centrum af byen, men diffus og uden fokus. Derfor foreslog arkitekten Jesper Danø - DANØ Arkitektur - i 2017 Skanderborg Kommune at der blev opført en mindre multianvendelig torvehal. En fleksibel og overdækket konstruktion med ly for både regn og sol.

Arketypisk længehus

Nu står den dér, og bygningen indtager byrummet på en særdeles charmerende måde. Et simpelt længehus med åbne gavle og en front med tværgående lameller i sortmalet træ. Diskret i al sin enkelhed og alligevel med en vis autoritet i kraft af sin højde, de stramme linjer og den arketypiske udformning.

På afstand er Torvehallen lavmælt i sit formsprog, men der venter en overraskelse i interiøret. Selve den bærende konstruktion er opbygget i savskåret tømmer på en yderst raffineret måde. Det rødlige Douglas gran danner en lille skov af stammer med trækroner, der tilsyneladende går på kryds og tværs. Når solen falder ind gennem bygningen, skabes der et smukt skyggespil, og når mørket falder på, står konstruktionen og de hvide Troldtekt akustikplader oplyst nedefra.

Langs banelegemet er bygningen lukket og her er der siddepladser og nicher i krydsfiner. I etape 2 er det planen at udvide med 2 moduler og indrette en cafe, og desuden vil gavlene blive lukket med glas. Facaden mod torvet vil kunne åbnes og lukkes efter behov.