Præcist og graciøst i samme bevægelse

Fra Nørregade træder man direkte ind i teatrets verden. En ny foyer vækker sanserne med sit imødekommende formsprog og leder gæsten videre til Folketeatrets tre sale.

Troldtekt, Folketeatret
Foto: Helene Høyer Mikkelsen, architect

Folketeatrets historie har rødder tilbage til 1848 og har derefter været igennem flere ombygninger. Men repertoiret har været fastholdt som folkeligt og som alternativ til de kongelige scener. Den seneste renovering er foretaget af Bertelsen & Scheving Arkitekter, der har stor ekspertise i netop restaurering og ombygning af ældre bygninger.

Teatrets foyer fungerede ikke optimalt som forbindelse mellem gaden og teatersalene. Opgaven var derfor at åbne foyeren op og skabe et bedre flow. Med nogle få men radikale greb, hvor toiletter, garderobe og bar blev flyttet ud i rummets sider, er der nu skabt en indbydende og funktionel foyer. Foyeren finder nu anvendelse for en del flere arrangementer, takket være en bedre indretning og en god akustik, der er udgangspunktet for den gode atmosfære.

Historien fornægtes ikke

Glasdøre til gaden giver dagslys til rummet, der ellers er holdt i det dunkle. Sorte Troldtekt akustikplader er anvendt til lofterne, mens Store scenes klassiske æstetik har været inspiration for foyerens øvrige indretning. Loft- og vægbeklædning skjuler installationer og giver samtidig sammenhæng til foyeren, der strækker sig over to rum. Som et klimaks for de bølgende vægge knytter en skulpturel trappe foyeren sammen og giver adgang til husets nu tre scener.

Den nye foyer, der blev indviet i 2015, har fået en pris fra Københavns Kommune for at være ”særlig smuk”. Balancen mellem det historiske og moderne, det aksiale og asymmetriske, det stramme og legende er ramt helt præcist og skaber oplevelsen af et nutidigt teater.