Et sanseligt univers

H.C. Andersens Hus er en smuk kombination af arkitektur og parklandskab

Foto: Thomas Mølvig, architect, MAA

I Japan er H.C. Andersens eventyr kendt og elsket af de fleste børn og voksne. Der findes endda en temapark i nærheden af Tokyo, hvor man bl.a. kan opleve en kopi af et fynsk bondelandskab fra 1800-tallet. Det er derfor ikke nogen tilfældighed, at det var det verdensberømte japanske arkitektfirma Kengo Kuma & Associates, der vandt konkurrencen om det nye museum i Odense. Kulturudvekslingen mellem Danmark og Japan går begge veje og beriger begge nationer.

Det nye museum ligger centralt i byen og i direkte tilknytning til H.C. Andersens fødehjem ved Lotzes Have. Hovedindgangen er en åben og diskret konstruktion af limtræssøjler og med rødt tegltag. Herfra sluses den besøgende ind i en anden verden, som er helt anderledes eventyrlig og meget mere frodig end den omgivende by.

Bygninger og natur i perfekt harmoni

Grundlæggende består det nye anlæg af en række afrundede pavilloner i træ og med store glasfacader. Et flot mønster af skråstivere gør facaderne lette og elegante. Bygningerne er smukt placeret i et kunstfærdigt parkanlæg, som med tiden vil vokse op og danne en helt unik ramme for oplevelser - den fortryllende skov.

Hovedbygningen rummer foyer, billetkontor og butik. Lofterne er dækket af lyse Troldtekt plader, som spiller godt sammen med limtræskonstruktionerne og den enkle aptering. Herfra kan man via en 110 meter lang og snoet rampe stige ned i H.C. Andersens underjordiske univers.

I den mere dunkle underverden er der skabt en række tableauer, der med avanceret audiovisuel teknik formår at formidle både forfatterens personlige historie og hans verdenskendte tekster på en ny måde.

Selve rummene fremstår enkle og rå i deres materialevalg. Derfor er der også anvendt sortmalet Troldtekt på udvalgte lofter, så efterklangstiden ikke bliver længere end højst nødvendigt.