Kulturhus med naturlig charme

I Höchberg nær Würzburg i Tyskland har man opført et moderne kulturhus på en tidligere landbrugsejendom rundt om et markant valnøddetræ.

Det, der tager lang tid, bliver godt til sidst – sådan lyder en tysk talemåde, som også beskriver kulturhusets historie ganske rammende. Allerede i 1990 sikrede byen Höchberg i området omkring Würzburg sig et jordstykke med en gammel gård på, som skulle udvikles, så det kunne bruges til forskellige aktiviteter. I dag er ingen i tvivl om, at det var en god investering for byen.

 

Nybyg med landlige rødder

Under ledelse af arkitekterne Stadtplaner Franke og Messmer BDA PartGmbB fra Emskirchen er der skabt et topmoderne, barrierefrit kulturhus med et smukt udendørs område på ejendommen, som er blevet et trendy kulturelt mødested med en bred vifte af arrangementer for byens borgere.

Centreret om det karakteristiske valnøddetræ på stedet har de besøgende mulighed for at bruge det store haveområde på den tidligere landejendom og sidde på de brede trappeforløb i natursten. I murværket omkring det indbydende indgangsparti er der også brugt natursten som en designmæssig reference til stedets landlige historie. Desuden er nogle stenmure på forpladsen blevet stående som dekorative elementer.

 

Valnøddetræ som blikfang

Hjertet i den nye bygning er den åbne sal, der er oversvømmet med lys takket være store vinduespartier fra gulv til loft og glasdøre, som giver en god udsigt til det gamle valnøddetræ og den store have. I loftet, som går til kip, ses den mørke bærende struktur af spær og sølvfarvede ventilationsrør, som sættes i scene af runde armaturer.

Ligesom i salen er der i foyeren også et særligt blikfang på væggene i form af en række ornamenteringer i valnøddetræ. Ved siden af foyeren er der et tekøkken med en lille bar. Flisegulvet er holdt i forskellige gråtoner. De hvide Troldtekt akustikplader matcher de antracitfarvede vinduesrammer, de store brune dørpartier og de lyse vægge. De går også igen på toiletterne, hvor deres udtryk understreger farvekonceptet.