Det bæredygtige træhus i Sydhavnen
I første række ud til vandet i Københavns Sydhavn ligger en lille arkitektperle af et træhus. Oprindeligt stod her et autoværksted, som i dag er forvandlet til en bolig i et af Københavns mest hippe kvarterer.
Da arkitektparret Heidi og Bram Andersen skulle flytte fra Aarhus til København, var Sydhavn ikke i deres søgelys. Tilfældigvis faldt de alligevel over billeder af den gamle fiskerihavn, og de blev med det samme bidt af områdets særlige atmosfære. Side om side er sejlklubber, naturfredede områder og gamle fiskerhuse – og på en lille grund med udsigt til havnen så de muligheden for at bygge deres drømmehus.
Fra autoværksted til arkitektperle
På grunden, som Heidi og Bram forelskede sig i, stod et gammelt autoværksted, som de sammen har forvandlet til et moderne og bæredygtigt træhus. Huset rummer 114 kvadratmeter fordelt på tre etager, og hver eneste kvadratmeter er udnyttet til fulde.
– Det har været vigtigt for os at skabe et hjem med så stor funktionalitet som muligt. Det har vi blandt andet gjort ved at udnytte højden og ikke mindst skabe en åben rumplan med sammenhængende rum på tværs af etagerne, fortæller Bram Andersen.
Et kompakt hus kræver god akustik
Et lille hus med store åbne rum gav dog udfordringer i forhold til akustikken – særligt på grund af det hårde betongulv i stueetagen. Derfor valgte parret hurtigt at beklæde alle lofter med Troldtekt akustik i lys natur, der passer sammen med husets andre naturlige materialer.
– Troldtekt lofterne skaber ikke kun god akustik – de gør også, at huset hænger sammen som helhed. Loftet skaber en god kontrast til det hårde betongulv i stueetagen, og på de øvrige etager, hvor gulvet er beklædt med birkefiner, fortsætter det den røde tråd af naturlige og lyse materialer, siger Bram Andersen.
Bæredygtighed fra inderst til yderst
Parret ønskede at skabe en bæredygtig bolig. Eksempelvis er facaden beklædt med akacietræ, der kan holde i 70 år, og træfiberisoleringen giver sammen med masseovnen et lunt og godt indeklima.
– Lige fra projekteringsfasen har vi tænkt over, hvordan vi kunne skabe et smukt og velfungerende hjem på den mest bæredygtige måde. Masseovnen, de østvendte vinduer og solfangerne gør, at vi bor lunt og billigt, men bæredygtighed har også været et nøgleord i valget af materialer, fortæller Bram Andersen.