Viby

Ideen om en lækkert indrettet kælderetage klingede godt i Valdemar Møllers ører. Og kælderetagen i det nybyggede hus lovede stort potentiale. Der var bare ét minus: Akustikken. Den lagde en dæmper på glæden - eller rettere lyden, som var stort set uudholdelig i kælderen.

Troldtekt private home in Viby
Foto: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

Med en forventning om at forvandle husets kælder til et lækkert lounge-område med sofahjørne, musik og poolbord gik Valdemar Møller i gang med byggeprojektet i det nybyggede hus i Viby ved Århus. Der blev lagt mange timer i arbejdet og kræset for detaljerne. For Valdemar Møller, der selv er håndværker, var der dog en detalje, der ikke virkede efter hensigten – lyden. Med lavt til loftet, pudsede vægge og klinkegulv var akustikken stort set utålelig.

Ridser i lakken

Forventningerne om et opholdsrum i luksuriøse omgivelser i kælderetagen var svære at forene med en rumklang, der mest af alt mindede om lyden på et badeværelse. Det var ikke just den slags hjemlig hygge, som Valdemar Møller havde i tankerne, da han byggede nyt hus. Men som håndværker var han fra starten bekendt med problematikken og kendte til mulighederne med at regulere akustikken. Løsningen blev en beklædning med Troldtekt akustikplader på loftets 81 kvadratmeter.
– Nu er her en behagelig lyd, og jeg er blevet rigtig godt tilfreds med resultatet, siger Valdemar Møller.
Kælderen er i dag forvandlet til et velfungerende opholdsrum, hvor han kan slappe af i selskab med sin kone og vennerne, og det er nu muligt at føre en behagelig samtale uden at blive generet af unødig rumklang. Pladerne pryder hele kælderrummets loft. Det hvidmalede, ultrafine look gør akustikpladerne velegnede til privat brug, og de blender fint ind med resten af rummet.

Troldtekt fleksibilitet

Alternativt var lyddæmpende gipsplader en mulighed i kælderrummets loft. Men som håndværker har Valdemar Møller stor erfaring med den slags materiale, og han ved, at gipsløsningen er langt mere tidskrævende og besværlig at håndtere. Valdemar Møller valgte i stedet at satse og endte ud med Troldtekt akustikplader i loftsarealet. Løsningen dæmper genklangen, som både vægge og gulv kaster tilbage, men rent funktionelt er den også i høj grad fleksibel. De lydabsorberende akustikplader er nemlig nemme at afmontere, hvis han af forskellige årsager skal have fri passage til vandrørene i loftet.
– Der er mange fordele med akustikplader, men vigtigst af alt er lyden, slutter Valdemar Møller.