Roskilde Festival Hoejskole

Roskilde Festival har nu fået sin egen højskole, den første nye, almene højskole i landet i 50 år. Stedet er naturligt placeret i Roskildes kreative bydel Musicon ved siden af Museum Ragnarock.

Troldtekt træbetonplader sikrer god akustik i skolearkitektur
Foto: Roskilde Festival Højskole. Helene Høyer Mikkelsen, architect

Den tidligere betonfabrik, Unicon, er nu ombygget til højskole. Den store, tomme hal havde netop det potentiale og den frihed, som kendetegner Roskilde Festivals ideologi. Den eksisterende betonkonstuktion er renoveret, men står meget autentisk med sin naturlige patina. Bygningen er åbnet op med store vinduespartier og ovenlys, der giver en behagelig lysfordeling i det store rum.

Troldtekt akustik er anvendt som loftsmateriale i hallen og fungerer æstetisk i den industrielle arkitektur. Samtidig er der sikret en god akustik i det store rum. Som tydelig kontrast til betonkonstruktionen er indsat 16 store bokse i forskellige farver og materialer. De henvender sig alle til det centrale, otte meter høje rum, som rummer kantine og andre fællesaktiviteter. Boksene indeholder undervisningsrum, værksteder, foredragssal og dansesal. Fra dansesalen, hvor der også er Troldtekt akustikloft, er der visuel kontakt til både fællesrummet og den kreative bydel udenfor. 

Højskole i kreativ bydel

Tilgangen til konverteringen af den tidligere betonfabrik er inspireret af Roskilde Festival, som bygger på et humanitær fokus og skaberkraft. Højskolen ligger i den kreative bydel, Musicon, hvor højskoleelevernes og lærernes boliger også ligger. Her er der bygget videre på det industrielle, midlertidige udtryk. Lige ved siden af ligger også museum Ragnarock, der har så meget blikfang, at det er svært at overse. Museet er som højskolen tegnet af COBE og MVRDV.

– Som tidligere højskoleelev har det været en helt særlig opgave at transformere en gammel betonfabrik om til en højskole, der skal forme fremtidens generationer af elever. Ved at åbne den op og tilføje en række nye bokse inde i den gamle struktur, får bygningen nyt liv. En udtjent industribygning er blevet en spirende hub for kreativitet og fællesskab, siger Dan Stubbergaard, arkitekt og grundlægger af COBE.

COBE og MVRDV vandt konkurrencen for området kaldet ROCKmagneten i 2011, som ud over Roskilde Festival Højskole også inkluderer Ragnarock – Museum for Pop, Rock og Ungdomskultur, som åbnede i 2016, Roskildegruppens hovedsæde samt en helhedsplan for omdannelse af det omkringliggende område.