Fokus på mad og bevægelse

Ny udbygning af Skolen på Islands Brygge er læringsarkitektur på højt niveau.

Foto: Thomas Mølvig, arkitekt MAA

For 100 år siden var Islands Brygge i København stærkt præget af havnerelateret industri, men nu er stedet en moderne bydel med blandet erhverv og boliger. Der bor mange studerende og unge familier som giver dynamik og generer mange kulturtilbud, og her ligger f.eks. også det kendte havnebad, der er en af de store attraktioner på Bryggen.

Den nye udskolingsbygning ligger med sine markante facader ud mod Artillerivej. En bred udvendig trappe tager imod og fører direkte op til det store taglandskab på niveau 4. Øverst ligger sportstaget med løbebane, boldbur og parkourområde. Det er C.F. Møller Architects, der i samarbejde med Tredje Natur har skabt den visionære arkitektur, som præger hele skolen.

Kvantespring

De senere år er der sket et kvantespring med hensyn til udformningen af de danske folkeskoler. Ny Islands Brygges Skole er endnu et flot eksempel på at man kan gå nye veje og skabe fantastiske rammer for skoleelever. Med fokus på mad og bevægelse gives eleverne mulighed for at koble den teoretiske undervisning med en kropslig, sanselig og erfaringsbaseret læring.

Hvis man besøger den ny udskoling i middagspausen, vil man opleve at alle 780 elever samles i den store højloftede spisesal. Her får de serveret et velsmagende måltid varm mad, som bliver præsenteret af kokkene, der har tilberedt den med hjælp fra nogle af eleverne. Præsentationen udløser klapsalver og der spises i god ro og orden. Ingen fedtede madpakker her og Madkundskab er naturligvis også det faglokale, som den besøgende først møder på sin runde i bygningen.

Ved siden af spisesalen ligger der en stor veludstyret idrætshal, kun adskilt fra af en høj glasvæg. På denne måde understreges vigtigheden af både kost og bevægelse i hverdagen. I øvrigt er hele huset et veldisponeret og levende læringsmiljø, der emmer af trivsel.

Indeklima og akustik er også top prioriteret i alle skolens lokaler. Kvadratiske Troldtekt plader i lys natur danner homogene lofter overalt på skolen. De indgår som en diskret baggrund og er med til at give de meget forskellige rum en fælles identitet.