København skal være udstillingsvindue for bæredygtighed i byggeriet

Den globale arkitektbranches øjne hviler på København under året som Arkitekturhovedstad, og det giver anledning til at tage temperaturen på bæredygtighed i byens byggerier. Direktør for Rådet for Bæredygtigt Byggeri gør status.

Den danske hovedstad tager i disse år store skridt i den rigtige retning, når det gælder bæredygtighed i byggeriet. Det forklarer Sisse Norman Canguilhem, konstitueret direktør for Rådet for Bæredygtigt Byggeri.

Rådet, som tidligere hed Green Building Council Denmark, er en nonprofit medlemsorganisation sat i verden for at fremme bæredygtighed i bygge- og ejendomsbranchen. Samtidig varetager Rådet for Bæredygtigt Byggeri den danske version af DGNB-certificeringen.

– Bæredygtig udvikling er kommet langt op på dagsordenen – helt fra byggepladsen til bestyrelseslokalerne. De fleste virksomheder har i dag flotte ambitioner og tiltag, men det ændrer ikke på, at der stadig er meget langt til, at byggeriet kommer i nærheden af at blive reelt bæredygtigt. De næste år skal vi gerne se en markant acceleration af udviklingen, og at de mange ambitioner bliver til reelle reduktioner.

Og potentialet for at sætte gang i den reduktion er der – også i forhold til at gøre en forretning ud af det, siger hun. Her spiller København en væsentlig rolle, lyder det fra Sisse Norman Canguilhem:

– Jeg ser gerne, at København bliver til en petriskål for udviklingstiltag i en bæredygtig retning og derigennem også et udstillingsvindue for vores dygtige virksomheder i Danmark. Hvis vi intensiverer den bæredygtige udvikling af branchen, står vi over for et enormt eksporteventyr.

Troldtekt akustiklofter er det naturlige valg til at sikre god akustik og et sundt indeklima i bl.a. kontorbygninger
Foto: Helene Høyer Mikkelsen, architect, MAA

Turbinehuset

I det indre København ligger kontorbygningen Turbinehuset med restaurant og supermarked i gadeplan. Turbinehuset er tegnet af Danielsen Architecture i samarbejde med Tetris, som et holdbart og gennemtænkt kontorbyggeri, men er også på mange måder et moderne og fleksibelt byggeri. Bygningen er DGNB guldcertificeret.

Den svære byggebalance i København

I København fremhæver Sisse Norman Canguilhem flere udfordringer – især den svære balance mellem at imødekomme boligbehov og samtidig tage hånd om en klimakrise:

– På den ene side står vi midt i en klimakrise, og vi burde i vid udstrækning stoppe med at bygge nyt. På den anden side bliver vi nødt til at anerkende, at samfundet har en række andre interesser: Behov for flere boliger er en af dem. Bygninger, som står de forkerte steder, er et andet eksempel. Dertil kommer de bygninger, som ikke er bygget til et moderne formål eller simpelthen bare er i virkelig dårlig stand.

– For en by som København, hvor udviklingen går så hurtigt, er det svært at stoppe op og gøre andet end det letteste. Ofte ender man med at bygge en ny bygning, som lever op til alles interesser, bortset fra klimaets og miljøets. Men der er ingen vej udenom. Vi skal være meget mere opmærksomme og nøjsomme, når vi vælger at bygge nye bygninger.

De anerkendte bygningscertificeringer som blandt andet DGNB er et værktøj til at balancere interesserne og sikre en holistisk tilgang til bæredygtighed, som også tilgodeser brugerne af bygningerne.

Det er ikke kun de private aktører, der vælger dokumenteret bæredygtigt byggeri. Københavns Kommunes Borgerrepræsentation vedtog i 2020, at almene byggerier med en entreprisesum på over 20 millioner kroner fremover skal certificeres efter minimum DGNB-sølv eller med Svanemærket.

Foto: Helene Høyer Mikkelsen

KAB Huset

KAB-Huset er både hovedkontor for boligselskabet KAB, foreningshus og mødested. Projektet er tegnet af Henning Larsen Architects. Der er valgt Troldtekt akustiklofter i lys natur, og i mødelokaler og callcenter er der skjult ventilation, som sikrer en jævn indblæsning af frisk luft gennem akustikloftet – uden træk og støj.

Bæredygtige prototyper

Mens København er Arkitekturhovedstad i 2023, har Københavns Kommune sammen med samarbejdspartnere opført syv verdensmålspavilloner langs havneløbet. Nogle er af mere kunstnerisk karakter, mens andre eksperimenterer med materialerne – fælles for alle er dog, at de kommer med forskellige løsningsforslag til, hvordan vi bygger bæredygtige boliger med et lavt CO2-aftryk i fremtiden og samtidig fokuser på menneskers sundhed og trivsel.

Pavillonerne fungerer som signaturprojekter for Arkitekturhovedstaden 2023 og Verdenskongressen for Arkitekter i København, hvor cirka 10.000 fra branchen deltager og skal dykke ned i bæredygtigt byggeri 2.-6. juli 2023.

Rådet for Bæredygtigt Byggeri:
3 megatrends i det bæredygtige byggeri

Sisse Norman Canguilhem, konstitueret direktør hos Rådet for Bæredygtigt Byggeri, peger på de tre største temaer inden for bæredygtigt byggeri lige nu:

Ny lovgivning fra EU

– Under paraplyen European Green Deal ruller der i disse år en lang række vigtige forordninger og direktiver ud fra kommissionen. For tiden er mange virksomheder netop i gang med at forholde sig til taksonomien og CSRD, som skal omdirigere privat kapital mod mere bæredygtige investeringer. Det kommer til at spille en stor rolle.

ESG og bæredygtighedsrapportering

– Der findes snart ikke en større virksomhed i bygge- og ejendomsbranchen, som ikke har ansat en eller flere ESG-managere. Når virksomhederne dermed begynder at have valide data på deres bæredygtighedstiltag, forventer jeg, at det kommer til at have en stor effekt i de interne beslutningsprocesser. Samtidig kommer det også til at skabe transparens på tværs af virksomheder. 

Klimakrav i bygningsreglementet

– Kravet om LCA-beregning og dertilhørende grænseværdier for store byggerier er på mange måder en milepæl – også selvom grænseværdien i mine øjne er alt for høj. Blot det faktum, at alle nu bliver tvunget til at måle byggeriers CO2-udledning, kommer til at skabe en vigtig bevidsthed hos alle aktører på tværs af værdikæden.

Skolen på Duevej, Frederiksberg

Skolen på Duevej på Frederiksberg kan bryste sig af at være det første skolebyggeri i Danmark, der opnåede bæredygtighedscertificeringen DGNB Guld med overbygningen DGNB Diamant. Særligt samspillet med omgivelserne og det sunde indeklima er vægtet højt, fortæller en af arkitekterne bag projektet.