Sådan finder helende arkitektur ind i psykiatrien

Lys, luft, akustik og disponering af rummene. Ikke mindst i psykiatriens nye bygninger bliver arkitektoniske greb brugt til at understøtte behandlingen.

02.02.2021

Et nyt online tema fra Troldtekt A/S sætter fokus på visioner og praksis, muligheder og faldgruber inden for helende arkitektur. Læs blandt andet om forskning i og erfaringer med helende principper på psykiatrisygehuset GAPS i Slagelse.

Én ting er visioner, men hvordan holder principper i helende arkitektur til mødet med virkeligheden? Med psykiatrisygehuset GAPS i Slagelse som omdrejningspunkt åbner Troldtekt A/S i et nyt online tema op for netop den spændende debat. GAPS, som åbnede i 2015, er fremhævet som state-of-the-art inden for helende arkitektur og har vundet flere internationale priser.

Designprincippernes transparens og hierarki spiller en hovedrolle i arkitekturen på GAPS, men giver gnidninger i hverdagen på sygehuset, fremhæver ph.d. Thorben Simonsen i sin afhandling. Han har tilbragt omkring 200 timer med feltarbejde på GAPS.

Arkitekt og indehaver Christian Karlsson fra Karlsson Arkitekter mener til gengæld, at designprincipperne allerede har vist deres værd på psykiatrisygehuset. Få synsvinklerne fra dem begge i det nye tema.

Bygningen som en del af behandlingen

Temaet kommer også omkring Ny Bispebjerg Psykiatri, som er endnu et eksempel på, at helende designprincipper spiller en central rolle i den moderne psykiatri.

I dag står en forsøgsstue – også kaldet Fremtidens Sengestue – på DTU i Lyngby, hvor den skal bruges til forskning i sundhed i byggeriet. Men tidligere stod stuen på taget af Bispebjerg Hospitals parkeringskælder. Her kunne arkitekt Carlo Volf og kollegerne afprøve en helt ny indretning og fortolkning af en moderne psykiatrisk sengestue. Forsøgsstuen har givet inspiration til Ny Psykiatri Bispebjerg, som skal stå klar i 2024.

– Sengestuen er indrettet med udgangspunkt i vores viden om, hvordan lys, lyd og temperaturer påvirker os mennesker. Lys er ikke kun sundt og kan for eksempel være et problem, hvis man får for meget af det om natten. Sådan er det også med temperaturer og lyd, og patienter med psykiske udfordringer er særligt følsomme over for ubalancer, siger Carlo Volf.

Løsningen er blevet en sengestue, hvor lyset er en kombination af dagslys og dynamisk LED-belysning, der er tilpasset døgnrytmen. Stuens gode akustik skabes med lyse Troldtekt akustiklofter.

Troldtekt bidrager til helende arkitektur

Det nye tema beskriver, hvordan Troldtekt akustikløsninger bidrager til helende arkitektur – ikke blot når det gælder god akustik, men også inden for nøgleområder som frisk luft, genkendeligt design og dokumenteret bæredygtighed.

Troldtekt er valgt til en lang række projekter inden for psykiatri, sundhed og pleje. Foruden GAPS og Ny Psykiatri Bispebjerg spiller de danskproducerede akustikplader også en rolle i Ny Retspsykiatri Sct. Hans, der står klar i 2021. Og i Trygfondens Familiehus, som huser familier med indlagte børn på Hammel Neurocenter.

– Når vi har valgt Troldtekt i lys natur sammen med egetræsgulve og egetræsmøbler, så er det for at skabe en varm og hjemlig atmosfære. Hele huset er tegnet med et kærligt vink til tressernes byggeri i åbent plan, hvor man havde opholdszoner, der stod i forbindelse med hinanden. Det giver visuel kontakt mellem de forskellige rum, fortæller arkitekt Søren Rasmussen fra CUBO, som har tegnet familiehuset.

Læs hele temaet om helende arkitektur her

FAKTA OM TROLDTEKT:

  • Troldtekt A/S er førende udvikler og producent af akustikløsninger til lofter og vægge.
  • Siden 1935 har dansk træ og cement været råvarerne i produktionen, som foregår i Danmark under moderne, miljøskånsomme forhold.
  • Troldtekts forretningsstrategi er tilrettelagt med designkonceptet Cradle to Cradle som det centrale element.

YDERLIGERE INFORMATION

Adm. direktør i Troldtekt A/S Peer Leth: 8747 8130 // ple@troldtekt.dk
Marketing- og kommunikationschef Tina Snedker Kristensen: 8747 8124 // tkr@troldtekt.dk

Lys, luft, akustik og disponering af rummene. Ikke mindst i psykiatriens nye bygninger bliver arkitektoniske greb brugt til at understøtte behandlingen. Et nyt online tema fra Troldtekt A/S sætter fokus på visioner og praksis, muligheder og faldgruber inden for helende arkitektur. Foto: Psykiatrisk Hospital GAPS i Slagelse @Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt.
Psykiatrisk Hospital GAPS i Slagelse, @Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt
Hvidovre Sundhedscenter, @Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt.
Psykiatriens Hus Marselis i Aarhus, ©Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt.
Trygfondens Familiehus, Hammel Neurocenter, ©Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt.
Psykiatrisk Hospital Vejle, ©Thomas Mølvig, arkitekt.