DGNB Diamant gør den arkitektoniske kvalitet målbar

18:e aug. 2020

DGNB Diamant er en overbygning til den ”klassiske” DGNB-certificering af bæredygtige bygninger. Diamanten gør det muligt at måle et byggeri ud fra arkitektoniske og æstetiske parametre ved hjælp af et peer review.

Dermed har bygherrer og rådgivere nu mulighed for at dokumentere deres arbejde med at kombinere æstetik, arkitektur og funktionalitet.

Loftsbeklædning med akustikplader fra Troldtekt i skolebyggeri
DGNB Diamant gør den arkitektoniske kvalitet målbar | Troldtekt TEMA

DGNB har i cirka et årti været etableret som den vigtigste bæredygtighedscertificering for professionelle aktører i den danske byggebranche. Og inden for de seneste år er certificeringsfamilien blevet udvidet, så den nu også rummer DGNB Diamant, der primært måler arkitektonisk og æstetisk kvalitet.

– Æstetik, arkitektur og funktionalitet er fagtermer, der kan være vanskelige at måle og sætte på formel. Men med DGNB Diamant har vi fået en ny standard for målbarhed, der forhåbentlig er med til at øge fokus på den arkitektoniske kvalitet i byggeriet, siger Mette Qvist, CEO hos Green Building Council Denmark, som er facilitator af DGNB-ordningen i Danmark.

– Når et byggeri skal certificeres efter Diamant-ordningen, foregår det ved, at en gruppe af førende arkitekter fra Arkitektforeningen gennemfører et peer review tidligt i projektfasen ud fra en række arkitektoniske parametre, såsom lys, rum og plandisponering. Anbefalingerne tager bygherre dernæst med i det færdige projekt. Det er vigtigt, at kravene til ordningen er konsistente, da det højner kvaliteten af det færdige byggeri, fortsætter hun.

For at kunne opnå DGNB Diamant kræver det, at bygningen som udgangspunkt er tilmeldt en DGNB-bæredygtighedscertificering.

Æstetik er også økonomi

Ifølge Mette Qvist giver et gennemtænkt og æstetisk byggeri en høj værdisætning, der samtidig betyder, at ejerne passer bedre på bygningen. Samlet giver det byggeriet en mere attraktiv totaløkonomi, ud over at det forskønner det byggede miljø.

Arkitektvurderingen tager udgangspunkt i, hvordan et projekt udvikler herlighedsværdier gennem behandlingen af sted, disposition og detaljering set i lyset af de klassiske arkitekturdyder: funktionalitet, holdbarhed og skønhed.

DGNB Diamant er ligesom de andre DGNB-certificeringer oprindelig udviklet i Tyskland. Sidenhen har Green Building Council Denmark udviklet en tilpasset version til det danske marked i samarbejde med Danske Arkitektvirksomheder og Arkitektforeningen.

I 2018 fik Middelfart Rådhus certificeringen som det første byggeri i Danmark.

DGNB Diamant gør den arkitektoniske kvalitet målbar | Troldtekt TEMA

Skole med høj arkitektonisk værdi

Ud over rådhuset i Middelfart er Skolen på Duevej (Frederiksberg) den eneste danske bygning, der indtil videre har opnået en DGNB Diamant-certificering.

– Vi har flere projekter, der er i gang med certificeringsprocessen lige nu. Det er normalt, at en ny certificering skal løbes i gang, og projekterne skal jo færdiggøres, før de kan certificeres. Men der er en stor interesse, fordi mange bygherrer og rådgivere godt kan se værdien i at prioritere arkitektur og æstetik, fortæller Mette Qvist.

Skoleprojektet på Duevej skiller sig ud ved, at der er en gammel del, der er fredet, mens den nye tilbygning har opnået DGNB-certificeringerne – som det første skolebyggeri i Danmark. AART Architects og Nordic har tegnet tilbygningen, hvor Troldtekt akustikplader bidrager til et sundt indeklima med god akustik.

En perforeret træfacade giver tilbygningen en let og luftig facade, der med tiden får patina ligesom det øvrige miljø. Tilbygningen har også en nedgravet stueetage med store panoramavinduer, som løfter hele bygningen og giver udsyn igennem multisalen til den livlige skolegård.

– Fagjuryen, der har vurderet byggeriet med henblik på en DGNB Diamant-certificering, lagde meget vægt på en vellykket stor skala i tilbygningens integration med nærområdet og den fredede del af skolen, forklarer Mette Qvist.

Kriterierne bag DGNB-ordningerne, inklusive Diamant, bliver gennemgået og revurderet hvert andet år.

>> Læs mere om Skolen på Duevej

DGNB Diamant gør den arkitektoniske kvalitet målbar | Troldtekt TEMA

FOTO:
Mette Qvist,
CEO hos Green Building Council Denmark.

TEMA: Design og innovation i arkitekturen

Læs om byggestil i København, anbefalinger til et skønnere Danmark, målbar æstetik med DGNB Diamant, prisbelønnede designløsninger – og meget mere.

>> Find flere temaartikler her

Troldtekt, Hjertet i Ikast