Nye friluftsbade skal kunne modstå vind og vejr

Der er stigende interesse for at bade i det fri, og også i de store byer bliver gamle svømmeanlæg moderniseret eller nye opført. Anlæggene skal opfylde svømmegæsternes ønske om komfort, men også modstå voldsomt vejr.

Se nærmere på den prisvindende fjordpark i Aalborg og det unikke badehus, Isfuglen, til vinterbadere i Brøndby Havn.

For medlemmerne af vinterbadelauget Bifrost i Brøndby var det en gammel drøm, der i efteråret 2020 endelig gik i opfyldelse. Her indviede vinterbaderne den nye unikke badehus-sauna, Isfuglen, der ligger med flot udsigt over Køge Bugt. Her vil vinterbaderne fremover kunne blive varmet igennem, når de har været i det kolde vand udenfor. For som lauget skriver på sin hjemmeside: ”Man skal i vandet og blive våd helt op forbi maverne og op til hagerne, før man går i sauna.”

Men det er ikke kun kontrasten mellem det iskolde vand og den varme sauna, der er en oplevelse for vinterbaderne i Bifrost – det er selve bygningen, Isfuglen, også. Isfuglen er blandt de 26 projekter, der er indstillet til Arkitektforeningen prestigefulde pris ’Årets Arne 2021’.

– Der er ikke en eneste lige vinkel på bygningen, så der har arkitekterne virkelig sat os på prøve, siger Balder Johansen.

Han er daglig leder af byggefirmaet LOGIK & CO, der har bygget Isfuglen, som er tegnet af arkitektfirmaet MATTERS. Badehuset indeholder, ud over saunaen med panoramaudsigt over bugten, også et tekøkken omklædningsfaciliteter, træterrasse, udendørs bruser og en badebro. Og ud over de markante glaspartier er der ét gennemgående materiale: Træ.

– Badehuse og udendørs svømmeanlæg er bygninger, der stilles store krav til. De er tæt på saltvand, blæst og regn, samtidig med at brugerne kommer ind med vand og salt på kroppen. Her er træ helt ideelt, fordi det er så fleksibelt. Det kan bøje i vinden og udvide sig, forklarer Balder Johansen, hvis firma efterhånden er blevet eksperter i at bygge badehuse til den enorme efterspørgsel i hovedstadsområdet. LOGIK & CO har således også lavet badehuse til både Helgoland på Amager, Hvidovre og Skodsborg.

>> Læs mere om badehuset Isfuglen

Sunde materialer uden unødvendig kemi

Badehuset i Brøndby Havn står på et betonfundament, men er ellers af træ. Fra beklædning og vindplader af træ til indblæst træfiberisolering og ikke mindst de robuste og fugttolerante Troldtekt træbetonplader til at give god akustik.

– Vi er meget omhyggelige med at bygge bæredygtigt. Det vil sige, at vi bygger i sunde naturmaterialer og undgår unødig brug af kemikalier. Man kunne godt have brugt trykimprægnering udenpå i uvidenhed, men det er ikke nødvendigt, for vi kan opnå den samme holdbarhed ved såkaldt konstruktiv beskyttelse. Altså at vi bygger, så vandet altid kan komme væk, siger Balder Johansen, der samtidig understreger, at han og LOGIK & CO egentlig bare bygger efter gode danske håndværkstraditioner.

Fra forældet friluftsbad til prisvindende fjordpark

Holdbarhed, modstandskraft og valg af træ har også været nøgleord i forvandlingen af Friluftsbadet i Aalborg til en 165.000 kvadratmeter stor fjordpark.

– Det var væsentligt for os at skabe et sted, som naturligt ligger sig på kanten mellem land og vand. Med en rå beton og træet som basismaterialer får byggeriet og de andre elementer i området en stor sammenhængskraft, der er med til at samle projektet. Derudover er der bare noget i mødet mellem vandet, naturen og funktionerne, som kalder på en upoleret materialitet, der fortsat kan bearbejdes med høj detaljerigdom, siger Martin Nielsen, arkitekt og partner i ADEPT.

I Vestre Fjordpark kan aalborgenserne springe i Limfjorden – det kunne de også før renoveringen, men nu kan de desuden lege på tagene, spille bold, løbe, dyrke parkour, ro kajak eller slappe af. Det gør parken til et attraktivt mødested i det danske sommervejr.

– Et af målene med renoveringen var at åbne stedet for flere brugere. I et friluftsbad er aktiviteter med vandet selvfølgelig helt centrale, men badet skulle også gøres til en destination. Altså et sted, man tager ud for at se og besøge, selvom man ikke nødvendigvis deltager i aktiviteterne. Derfor har oplevelsen og iscenesættelsen af både stedet og aktiviteterne været vigtig, siger Martin Nielsen.

Et prisvindende projekt

Arkitekterne har arbejdet tæt sammen med GHB Landskabsarkitekter om Vestre Fjordpark. Parken er inddelt i seks områder med hver sin funktion. Stranden og Tangen er dedikeret til badning og vandsport. Kilen og Fladen er åbne græsarealer med plads til leg, løb og boldspil, mens Krattet og Skoven er områder med beplantning og læ. Der er faciliteter til både organiserede sportsklubber og til det spontane besøg.

Foruden landskabet består Vestre Fjordpark af en række bygninger: Klublokaler, terrasser, cykelparkering og en café. Robust træ på gangarealet binder området sammen, og på alle bygninger er facaderne beklædt med lister af canadisk cedertræ. Flere steder er der Troldtekt akustiklofter, hvor træ også er det dominerende materiale.

Omverdenens begejstring over Vestre Fjordpark har resulteret i en Architizer A+Award samt Aalborg Kommunes Bygningspræmiering 2017 for flot sammenhæng mellem landskab og arkitektur.

>> Læs mere om Vestre Fjordpark

Balder Johansen, daglig leder af byggefirmaet LOGIK & CO.