Motionssvømning, elitesport, babysvømning, vandgymnastik, skoleklassers læring og legegæster. Svømmehaller skal tilgodese mange aktiviteter og aldersgrupper. Og det stiller krav til vandtemperatur, bassindybde, faciliteter og selve indretningen af anlæggene.
Lokale og Anlægsfonden beskæftiger sig med at udvikle faciliteter, der løser udfordringer i fritidssektoren – blandt andet som følge af ændringer i danskernes idrætsvaner. Fonden oplever en stigende interesse for at modernisere, renovere og bygge nye svømmeanlæg og vurderer, at der aktuelt er projektplaner for flere milliarder kroner. Alle aktører bør overveje, hvordan svømmehaller skal indrettes og drives, hvis de skal fastholde deres brugere, lyder den klare opfordring.
– De fleste svømmehaller fra 1950’erne til 1990’erne er designet til motionssvømning og dermed ikke den brede gruppe af brugere. Det øger risikoen for at tabe brugerne, for eksempel teenagere, som stopper med at komme i svømmehallen, når de har lært at svømme. Løsningen er at tilgodese flere brugergrupper i designet af svømmehaller, hvor der ud over motionssvømning også skal være bassiner til for eksempel babysvømning, gymnastik og leg. Og hvor designet skal sikre, at de enkelte aktiviteter ikke generer hinanden, siger Jakob Færch, udviklingskonsulent i Lokale og Anlægsfonden.