Bæredygtige boliger og et hjerte i træ

11:e mar. 2019

Flere prominente træbyggerier har rejst sig over de seneste år.

I foråret 2018 stod etagebyggeriet Lisbjerg Bakke klar med 40 almene boliger, som er DGNB-guldcertificeret. Og i september åbnede multihuset Hjertet i Ikast.

Begge projekter blev hædret ved kåringen af Årets Byggeri 2018.

Bæredygtige boliger og et hjerte i træ

– Lisbjerg Bakke er et alment byggeri, der skal fremhæves som et vigtigt eksempel til efterfølgelse. Det moderne træhusbyggeri er i sin tidlige fase i Danmark, men rummer mange potentialer for bæredygtige og eftertragtede miljøer. Lisbjerg Bakke leder her vejen med udviklingen af et skalerbart byggesystem i et omkostningseffektivt boligbyggeri, som kan inspirere andre til at bygge nyt og spændende med træ.

Sådan lød juryens begrundelse for at vælge boligbyggeriet Lisbjerg Bakke som Årets Byggeri 2018. Ord, der kan tolkes som et varsel om træets komme – understøttet af, at også andre træbyggerier opnåede hædrende omtale ved uddelingen.

Et byggesystem i massivtræ

Lisbjerg Bakke i den nye bydel nord for Aarhus er opført af AL2Bolig med Tegnestuen Vandkunsten som arkitekt. Vandkunsten har mange års erfaringer med at bygge boliger og er ofte eksperimenterende i nye boligformer og materialer. Lisbjerg Bakke består af seks bygninger i tre-fire etager med et byggesystem i massivtræ og ubehandlede træfacader, som vil patinere med tiden.

Indenfor i lejlighederne er der anvendt krydslaminerede træplader på ydervæggene, som dels er en robust overflade, dels giver et godt indeklima. Byggeriet er DGNB-certificeret i kategorien guld, og allerede i 2014 – da projektet skulle på tegnebrættet – blev det udnævnt som Fremtidens Bæredygtige Almene Bolig.

I den første bygning er der i stueetagen indrettet et fælleslokale, hvor der er anvendt hvide Troldtekt akustikplader med indbygget Troldtekt belysning. Her er akustikken i fokus ligesom i opgangene, hvor den hvidmalede Troldtekt sammen med de hvidlakerede trappeværn står i kontrast til de betongrå, rå vægge.

Hjertet har plads til alle

Foruden Lisbjerg Bakke tog Campus Bornholm en pris ved Årets Byggeri 2018. Derudover opnåede syv projekter hædrende omtale. Et af dem er multihuset Hjertet i Ikast, hvor træ og Troldtekt også spiller en central rolle.

Hjertet er designet som et fællesskab med plads til alle. Bygningens åbne, indbydende struktur leder tankerne hen mod en samling mindre træhuse og skaber en indbydende ramme, hvor vidt forskellige aktiviteter kan foregå samtidig: Dans, street-basket, undervisning og stille refleksion for at nævne nogle eksempler.

Designet med tanke på akustikken

Hjertet består af en række mindre lokaler og tre hovedrum: Multisalen, Refleksionsrummet og Street-sportshallen. I alle tre hovedrum er der valgt Troldtekt akustikplader. For C. F. Møller, der er tegnestuen bag Hjertet, har arbejdet med akustikken været en uadskillelig del af den multifunktionalitet, der er bærende for konceptet. 

– Akustikken har været en høj prioritet, fordi de forskellige brugsscenarier beror på, at man får skabt nogle akustiske miljøer, hvor der kan være mange aktiviteter på én gang. Derfor har vi valgt akustikløsninger, der passer til den karakter og stemning, som det individuelle rum skal have, siger arkitekt og partner Julian Weyer fra C.F. Møller.

I bygningen er der også Troldtekt ventilation, hvor den friske luft blæses ind ved lavt tryk direkte gennem akustikpladerne. Det giver en jævn og støjsvag indblæsning uden træk eller synlige installationer. Sammen med det organiske træ bidrager ventilationen til at sikre et sundt indeklima i Hjertet.

Akustikplader fra Troldtekt som loftsbeklædning i boligbyggeri

FAKTA: Lisbjerg Bakke

Projekt: Lisbjerg Bakke består af 40 bæredygtige lejligheder, som har opnået en DGNB-guldcertificering
Arkitekt: Tegnestuen Vandkunsten
Bygherre: AL2Bolig

Troldtekt produkter:
Loftsbeklædning: Troldtekt akustik
Farve: Hvid 101
Struktur: Fin (1,5 mm træuld) og Ultrafin (1,0 mm træuld)
Kantprofil: 5 mm fas, K5
Belysning: Troldtekt belysning

Læs mere om projektet i Troldtekt referencesektion

Lisbjerg Bakke består af seks bygninger i tre-fire etager med et byggesystem i massivtræ og ubehandlede træfacader, som vil patinere med tiden.

Se fotos, og læs mere

I den første bygning er der i stueetagen indrettet et fælleslokale, hvor der er anvendt hvide Troldtekt akustikplader med indbygget Troldtekt belysning.

Se fotos, og læs mere

Lisbjerg Bakke i den nye bydel nord for Aarhus er opført af AL2Bolig med Tegnestuen Vandkunsten som arkitekt.

Se fotos, og læs mere
Troldtekt Ikast Hjertet

FAKTA: Hjertet i Ikast

Projekt: Multihus, som er et mødested for kultur og formidling
Arkitekt: C.F. Møller Architects
Bygherre: Ejendomsselskabet ISIB

Troldtekt produkter:
Lofts- og vægbeklædning: Troldtekt akustik og Troldtekt ventilation
Farve: Hvid 101 og Grå 202
Struktur: Ultrafin (1,0 mm træuld)
Kantprofil: 5 mm fas, K5
Montering: Med Troldtekt skruer

Læs mere om projektet i Troldtekt referencesektion

C. F. Møller, der er tegnestuen bag Hjertet i Ikast, har arbejdet med akustikken som en uadskillelig del af den multifunktionalitet, der er bærende for konceptet.  

Se fotos, og læs mere

Hjertet har en åben, indbydende struktur, der leder tankerne hen mod en samling mindre træhuse og skaber en indbydende ramme, hvor vidt forskellige aktiviteter kan foregå samtidig.

Se fotos, og læs mere

I multihuset Hjertet i Ikast, spiller træ og Troldtekt en central rolle.

Se fotos, og læs mere

TEMA: Træ i byggeriet

Træ er et sundt, elegant og fleksibelt naturmateriale, som gør en positiv forskel for CO2-regnskabet. Så hvad skal der til, før træ for alvor slår rødder i byggeriet?

På temasiden Træ i byggeriet sætter Troldtekt A/S fokus på fordelene ved træbyggeri – og nogle af de barrierer, der kan være for at bygge mere i træ.

Troldtekt tema: Mere træ i byggeriet