Bæredygtige boliger

De 40 lejligheder fordelt i fem bygninger udgør en lille by omkring et gaderum, hvor der er fokus på fællesskab. Her er boliger for unge og for familier, der er flyttet ind i ”Fremtidens bæredygtige Almene boliger”.

Akustikplader fra Troldtekt som loftsbeklædning i boligbyggeri
Foto: Helene Høyer Mikkelsen, architect

Tegnestuen Vandkunsten vandt konkurrencen om den nye boligbebyggelse Lisbjerg Bakke i 2014, hvor nøgleordene er bæredygtighed og træ. Vandkunsten har mange års erfaringer med at bygge boliger og er ofte eksperimenterende i nye boligformer og materialer.

Lisbjerg Bakke er opført i 3-4 etager med et byggesystem i massivtræ og ubehandlede træfacader. Fordelene ved at bygge i træ er mange, og de bæredygtige aspekter spænder fra et mindre energiforbrug til en fremtidig bedre byggeskik. De fem skridt er: træbaseret byggesystem, reversibel byggeteknik, klimatilpasset typologi, ejerskab og fællesskab og overskud.

Arkitekturen er meget imødekommende med variation i bygningsstørrelser og med fine mellemrum mellem bygningerne. Indgangspartierne er tydeligt markeret, og lejlighederne har store vinduespartier, som orienterer sig i flere retninger. Udsigten fra lejlighederne er en stor kvalitet ved bebyggelsen.

Få men gode materialer

Facaderne er i ubehandlet træ og vil med tiden patinere. Det er usædvanligt i Danmark, men der går Vandkunsten forrest i tankerne om at lade materialerne patinere. Indenfor i lejlighederne er der anvendt krydslaminerede træplader på ydervæggene, som dels er en robust overflade, og dels giver det et godt indeklima.

I den første bygning er der i stueetagen indrettet et fælleslokale, hvor der er anvendt hvide Troldtekt akustikplader med indbygget Troldtekt belysning. Her er akustikken i fokus ligesom i opgangene, hvor den hvidmalede Troldtekt sammen med de hvidlakerede trappeværn står i kontrast til de betongrå, rå vægge.