Sommerhus med sans for samspil

På Mols ligger sommerhuset Villa Begtrup – et nybygget længehus, der lukker naturen helt ind. Sommerhuset er i eksklusive materialer og i et ny-nordisk design med sorte Troldtekt lofter.

Foto: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

I Aarhus bor Malene Ledet Risager og hendes mand Søren med deres to børn. Og mindre end en times kørsel væk ligger deres nybyggede sommerhus, Villa Morgenstjerne, som stod færdigt i sommeren 2021. Sommerhuset ligger naturskønt i Begtrup Vig, som er en del af Aarhus-bugten.

Familien købte grunden i februar 2020. Dog havde det eksisterende sommerhus stået tomt og var ikke vedligeholdt, så standen var ikke til at redde.

– Vi valgte grunden, ikke sommerhuset. I Aarhus bor vi i et åbent nybyggerkvarter, men på vores sommerhusgrund har vi høje træer og en etableret beplantning, så det giver mere privatliv. Og samtidig kunne vi skabe det sommerhus, vi gerne ville have, siger Malene.

Længehus midt i naturen

Malene Ledet Risager og hendes mand har fulgt designer og arkitekt Bruno Jakobsens sommerhus Sølvhuset på Instagram – til stor inspiration.

– Vi synes, at Sølvhuset har en fed stil, og hvis vi selv skulle bygge, skulle det være i den stil. Vi vidste ikke, at han også tegnede for private, så vi nåede at være i kontakt med et typehusfirma. Det var bare ikke det, vi ville. Jeg skrev og spurgte Bruno, om han ville tegne vores sommerhus, og det ville han. Vi havde selv researchet på plantegninger i over hundrede timer og kom selv med et udkast, som Bruno arbejdede ud fra.

Ligesom Sølvhuset er Villa Morgenstjerne bygget som et længehus med tværgående vinduer. Alle udvendige facader er beklædt med vedligeholdelsesfrit cedertræ. Af særlige features er der blandt andet hems, alkove med siddeniche og et stort vindue mod syd. Udenfor er der træterrasse rundt om huset og en indbygget udebruser.

– Vi er meget glade for de store vinduespartier. De fungerer virkelig godt, da man lukker naturen helt ind. Det vrimler med egern, rådyr og harer herude, hvilket er skønt, når vi er vant til et nybyggerkvarter. Når vi åbner døren, kan vi høre havet, som kun er 200 meter væk, lyder det fra Malene.

Materialer, der spiller sammen

Ligesom i andre af Bruno Jakobsens design er Douglas-grantræ en rød tråd i det indvendige design af Malene og Sørens sommerhus.

Vægge og interiør er holdt i hvide og lyse farver og naturlige materier, og betongulvet er i lys grå.

– I stedet for at have kedelige, hvide døre valgte vi skydedøre i Douglastræ. Træet er også brugt som gulv og loft på værelserne og på hemsen. Derudover har vi fået bygget en stor reol i den sydlige gavl, et modulkøkken og et entrémøbel i gangen, forklarer hun.

Den sekundære røde tråd er greb og armaturer i messing, da det giver et varmere udtryk. På badeværelset er der valgt naturlige kalksten fra Sverige, og på det lille toilet gik de med en farvet terrazzo.

Sort Troldtekt loft

Lofterne går op til kip, og da parret var i tvivl om, hvilken struktur og farve de skulle vælge til akustikloftet, besøgte de Troldtekts showroom for at se på de forskellige designs.

– Først tænkte vi, at det var et vovet valg med sorte lofter, og det nok ikke var noget for os. Men så blev vi overbevist. For de sorte lofter skaber en huleagtig stemning, da det giver en følelse af at trække loftet længere ned, særligt med den høje loftshøjde. Med hvide lofter kan det nemt blive kirkeagtigt.

Ud over selve designet giver Troldtekt akustikpladerne ro til at nyde naturen:

– Akustikken kunne have været udfordret på grund af de mange hårde flader med store vinduespartier og betongulv, men det mærker vi slet ikke. Det er meget behageligt at være i, siger Malene.