Troldtekt korthus rammer biennalen ind

Rising Architecture Week byder på arkitekturarrangementer i den europæiske kulturhovedstad Aarhus. I det kreative miljø på ’Godsbanen’ sætter det tyske arkitektkollektiv Raumlabor scenen med en imponerende Troldtekt installation.

Installationen er skabt af Troldtekt akustikplader, der er samlet som ”korthuse” i op til fem meters højde. Når biennalen er afviklet, kan pladerne genbruges i byggeriet, fremhæver arkitekterne.

Rising Architecture Week blev lanceret som en international arkitekturbiennale i 2015 og er arkitekturens hovedevent under Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017. Biennalen ser med gentænkningsbriller på vores samfund, byer og liv for at finde svar på, hvordan arkitektur kan bidrage til at løse nogle af fremtidens udfordringer.

Det skal blandt ske via en konference på Godsbanen, hvor deltagere som Daan Roosegarde (NL), Jan Gehl (DK), Rob Adams (AUS) og John Thackra (UK) vil dele deres synspunkter og erfaringer. Godsbanens ’Den Rå Hal’ bliver klædt på til anledningen af det tyske arkitektkollektiv Raumlabor.

Med hvide Troldtekt akustikplader vil arkitekterne bygge korthuse i op til fem meters højde og dermed inddele den store hal i tre områder: et sceneareal, et loungeområde og et areal til workshops. Arkitekt i Raumlabor, Francesco Apuzzo, beskriver her tankerne bag installationen.

Hvad er den kunstneriske tanke med installationen?

– Hallen på Godsbanen er et stort åbent areal, som er domineret af en smuk trækonstruktion i lofterne. De høje vægge, som vi skaber med Troldtekt akustikplader, vil inddele konferenceområdet i mindre sektioner, som deltagerne kan bevæge sig igennem. Samtidig vil væggene forhindre, at man kan opdage hele konferenceområdet ved første øjekast.

Hvad er den kunstneriske tanke med installationen?

– Vi bygger udelukkende væggene ved at stable akustikpladerne i forskellige mønstre – der er ingen tilskæring eller skruer, og derfor vil materialerne fremkalde den samme industrielle stemning som i en produktionshal.

I en moderne produktion forsøger man at spare tid og energi for at begrænse produktionsomkostningerne, men også for at opnå en bæredygtig udnyttelse af ressourcer. Vi forsøger at overføre tankegangen til denne opgave ved at holde ressourceforbruget til den midlertidig arkitektoniske installation på et minimum.

Akustikpladerne bliver midlertidigt fjernet fra Troldtekts lager for at blive anvendt på en ny og overraskende måde, men når konferencen er afviklet, kan alle akustikpladerne blive brugt, som det oprindeligt var tiltænkt.

Hvilken oplevelse ønsker I at give deltagerne?

– Når vi etablerer et nyt miljø i en eksisterende bygning, skaber vi en struktur, som er uafhængig af bygningens akse og orientering. Den nye struktur skal skabe nogle indbydende og behagelige områder til fordybelse, hvor konferencedeltagerne kan koncentrere sig og bidrage til diskussionerne. I det aspekt er vi særligt glade for Troldtekt akustikpladernes akustiske og indeklimavenlige egenskaber.

Rising Architecture Week handler om at gentænke og udvikle løsninger på udfordringer i samfundet. Hvilke udfordringer prøver I at løse med jeres Troldtekt installation?

– Et af de væsentligste aspekter i vores fag, især når vi arbejder med kortvarig arkitektur, er, at vi forholder os respektfuldt til ressourcer og minimering af affald. Vi opfatter det ikke som en begrænsning, men som et potentiale til at hylde godt håndværk.

Installationen til Rising Architecture Week er et eksempel på, hvordan tænkningen kan overføres til forskellige situationer og skalaer. Det er meget relevant, da ethvert byggemiljø og enhver aktivitet i vores samfund kan betragtes som midlertidig.

Fakta om Raumlabor

  • Raumlabor er et Berlin-baseret arkitektkollektiv, som har eksisteret siden 1999.
  • Arkitekterne arbejder med urbant design, arkitektonisk design, konstruktion, interaktive miljøer og research.
  • Raumlabor fokuserer især på det offentlige rum, byomdannelse og grænsen mellem offentlig og privat.
  • Læs mere om Raumlabor 

Arkitektur i de store byer

De største danske byer bliver ofte fremhævet internationalt som nogle af verdens mest seværdige. Tag med på online arkitekturrejse til København og Aarhus.

Akustik

God akustik er vigtig for trivslen både i hjemmet, i skolen og på arbejdet. Bliv klogere på god akustik og de vigtigste grundbegreber. Se film her.

Derfor valgte de Troldtekt akustiklofter

Lad dig inspirere af disse film med familier, der fortæller, hvordan Troldtekt akustiklofter hjalp dem til god akustik og godt indeklima i hjemmet. Se mere.

Montering af Troldtekt akustikloft

Få råd og vejledning til montering af Troldtekt akustikløsninger. Disse animationsfilm samler de vigtigste trin til korrekt montering. Se mere.

Produktionen af Troldtekt akustikplader

Tag på en rundtur i vores produktion og se, hvordan Troldtekt akustikplader bliver til - hele vejen fra råvarer til det endelige produkt.

Bæredygtighed

Med Cradle to Cradle-principperne som strategisk styringsredskab har Troldtekt fuldt fokus på bæredygtighed lige fra udvinding af råstofferne over produktionen til brug og nyttiggørelse af de udtjente akustikplader.

Tekstet for hørehæmmede

Flere af vores Troldtekt film er også tekstet for hørehæmmede.

Konkurrencer og awards

Film om Troldtekts konkurrencer og awards; "Vind et Troldtekt loft", Wood Wool Award og Troldtekt Award. Se mere om konkurrencerne og tidligere vindere her.

Udvalgte cases

Du kan her se udvalgte cases fra byggerier med Troldtekt akustikløsninger.

Produkter

Film om Troldtekt akustikløsninger, og hvordan de naturlige akustikplader kan kombineres med funktioner som indbyggede højttalere og ventilation. Se mere her.