Nyt Danish Crown-domicil kan fungere i mindst hundrede år

I Randers ligger Danish Crowns nye domicil som en unik fortolkning af den trelængede gård – i stor skala. Byggeriet i tegl har både opnået DGNB Guld og et DGNB Hjerte for det særligt sunde indeklima. Her deler Mikkel Frost, arkitekt og stiftende partner hos CEBRA Architecture, designovervejelserne bag det storslåede kontorbyggeri.

Akustiklofter fra Troldtekt i kontor- og erhvervsbyggeri

– Alt er gået op i en højere enhed. Den kunstneriske idé understøttes af den tekniske idé – og det er vores fags fornemmeste opgave at balancere disse to.

Sådan lyder det fra Mikkel Frost, arkitekt og stiftende partner hos CEBRA Architecture, om det netop afsluttede projekt i Randers, hvor fødevareproducenten Danish Crown har fået opført et nyt hovedkvarter. Et byggeri, der i sit udtryk både skulle trække streger fra fortiden og fremtiden, lød det i opdraget. Resultatet er så vellykket, at Randers kommune præmierede det nye domicil på Arkitekturens Dag i oktober 2023.

– I dag er Danish Crown en high tech-virksomhed, men gennem arkitekturen skulle vi forsøge at balancere det op imod den danske landsbrugskulturarv og alt det, de står på skuldrene af i dag – i en moderne fortolkning. Derfor har vi udvalgt symboler fra landsbrugskulturen og taget udgangspunkt i bøndernes klassiske længehuse, siger Mikkel Frost.

Gamle bondegårde har typisk bestået af to, tre eller fire længer. Og da Danish Crown har tre afdelinger i organisationen, var det nærliggende at tage udgangspunkt i dem til kontorbyggeriets tre længer.

– Byggeriet skulle ikke ligne en bondegård. Men at have gården som et tema og et dogme at arbejde ud fra, har været en driver for den kreative arbejdsproces, forklarer han.

En sund bygning, der har hjertet med

Et væsentligt designgreb er brugen af teglsten, som er inspireret af klassiske bindingsværkfacader. Dog som abstraktioner og ikke en-til-en. I domicilet indgår udelukkende mursten og ikke tømmer. I stedet er der dannet et lineært mønster med teglbjælker.

Teglstenene går igen både indendørs og udendørs, og den gule farve er valgt, da det ellers ville blive for mørkt indenfor med en rødlig sten. Mikkel Frost fortæller, at murstensfacaderne er enormt slidstærke, de skal ikke males, og der er næsten ikke noget vedligehold – og Randers Tegl, som har leveret materialerne, bager stenene på naturgas.

Grunden i Randers, hvor Danish Crown-byggeriet er opført, ligger højt, og terrænet falder mod Gudenåen og giver en flot udsigt. Bygningen åbner sig mod nord, så der er mindre sol, og der ikke sker en overophedning indenfor.

– Vi har en virkelig velisoleret bygning. Med skærpede isoleringskrav og trelagstermoruder kan det være svært at komme af med varmen, men her har vi forsøgt at minimere de glasarealer, som solen rammer.

Generelt er der arbejdet med sunde og robuste materialer i kontorbygningen, som også er certificeret med DGNB Guld og DGNB Hjerte. Hjertecertificeringen handler om sundhed og velvære for de mennesker, der opholder sig i bygningen.

Mikkel Frost fortæller, at projektteamet var på studietur med Danish Crown for at få inspiration til den rette solafskærmning, som kunne opfylde målene.

Med det skærpede fokus på både æstetik, god akustik og indeklima blev Troldtekt akustikplader valgt til bygningens lofter – primært den prisbelønnede Troldtekt line og med skjult Troldtekt ventilation.

– Troldtekt line passede perfekt sammen med murstenene i forbandter, hvor vi samtidig kunne skabe et godt akustisk miljø. Naturfarven matchede også murstenen, så det var lidt af en no brainer for os, siger Mikkel Frost.

 

Se billeder af Danish Crown-byggeriet her

Lang holdbarhed som parameter

Selvom man kunne mene, at teglsten som bærende materiale ikke er det mest optimale miljømæssigt, peger Mikkel Frost på, at det giver bygningen en meget længere holdbarhed.

– Vi beregner en bygnings klimabelastning i et 50-årigt perspektiv, men med murværk kan en bygning sagtens blive dobbelt så gammel og mere til. Det giver mest mening at se på den samlede levetid, men det kan være svært at sammenligne bygningers klimaaftryk, når andre materialer ikke har samme levetid, siger han og tilføjer:

– Vi taler altid om energiforbrug og klimabelastning. Der, hvor du gør den største forskel, er helt i begyndelsen, hvor du lægger dig fast på de grundlæggende beslutninger om placering, orientering og materialer. På sigt kan du for eksempel også bage mursten ved lave temperaturer. Men producenterne skal kunne følge med.

Hvordan sikrer arkitekten så, at kontorbyggerier også æstetisk kan fungere efter 50 år. Mikkel Frost svarer:

– Egentlig er det ret banalt. Bygninger, som er designet uden omhu, hvor man måske ikke engang har ringet til en arkitekt, har ikke en lys fremtid. Bygger du omvendt med omhu og kærlighed samt ekstra energi i detaljerne, proportionerne og løsningerne, vil byggeriet kunne fungere i lang tid. Det er her, du får lyst til at renovere frem for at rive ned. Disse bygninger er kendetegnede ved at bestå af tidløse kvaliteter – rigeligt med dagslys, godt udsyn og naturlig wayfinding.

Flere tendenser i det nye kontorlandskab

Da corona-pandemien ramte verden i 2020, blev kontoransatte tvunget til at arbejde hjemmefra. Nu er spørgsmålet, om de vil tilbage til de store domiciler eller stadig foretrækker flest dage hjemme.

Mikkel Frost siger:

– Der er ikke et helt tydeligt billede endnu. Nogle virksomheder vil gerne have medarbejderne tilbage for at værne om kulturen, mens andre indstiller sig på, at medarbejderne kommer en gang imellem. Og skal de så have faste pladser eller være mobile?

Løsningen er en alsidig indretning, forklarer Mikkel Frost, og faktisk har CEBRA altid designet med forskellige typer rum til enten fordybelse, samarbejde samt loungeområder, telefonbokse og lignende. Ligesom vi ser med Danish Crowns nye kontorbyggeri.

– Da jeg for 25 år siden begyndte at tegne kontorhuse, var det populært med de meget åbne rum og store arealer som modreaktion på de lukkede cellekontorer. For nogle medarbejdere fungerede det ok, mens andre slet ikke kunne koncentrere sig. I dag tror jeg, vi befinder os midtimellem i en hybrid version med både åbne og lukkede rum. Det skaber en arkitektonisk diversitet, som mange af vores kunder efterspørger.

 

Foto: Mikkel Frost, arkitekt og stiftende partner hos CEBRA Architecture.