To tegnestuer: Sådan bygger vi i træ med et lettere klimaaftryk

 

Træbyggeri er for alvor flyttet ind i den danske bygningsmasse. BJERG Arkitektur står blandt andet bag Fjordudsigten i Ringkøbing, som er opført i træ. Fjordudsigten har Danmarks laveste klimaaftryk af de byggede projekter, som indgår i en BUILD-publikation fra juni 2023. Aftrykket er over en 50-årig periode på 3,1 kg CO2/m2/år.

Tegnestuen Arken står bag Kløverbakken i Odder, som i 2023 blev kåret til ’Årets Bæredygtige Træbyggeri’. Læs om tegnestuernes erfaringer med træ i arkitekturen.  

Inspiration til akustikløsning med lofter fra Troldtekt i privatbolig

Vi ser flere træbyggerier skyde op i Danmark – og det sker inden for stort set alle typer af byggeri. Med god grund, mener BJERG Arkitektur, som er en af frontløberne inden for energioptimeret arkitektur med et lavt klimaaftryk. Tegnestuen med cirka 30 medarbejdere har over 20 års erfaring, og omkring 70-80 procent af projekterne på tegnebrættet er træbyggerier.

– Generelt er vores tilgang til nye projekter, at hvis kunderne ikke selv kommer med et ønske om et træbyggeri, forsøger vi at bringe dem derhen. Der er stadig nogle fordomme, der hænger ved, for eksempel omkring ringere holdbarhed, når man bygger i træ. Men med de mange fordele i forhold til især lavere CO2-aftryk, forsøger vi altid at dreje projekterne i den retning.

Det fortæller Mark Krebs, arkitekt MAA, certificeret passivhusdesigner, certificeret rådgiver i bæredygtigt byggeri og partner hos BJERG Arkitektur.

Et af tegnestuens nyere projekter er Fjordudsigten i Ringkøbing, som netop er blevet fremhævet som et best practice-eksempel i en publikation fra BUILD-instituttet ved Aalborg Universitet, da Fjordudsigten har et negativt klimaaftryk i driftsfasen.

Over en 50-årig periode har projektet et samlet aftryk – inklusive byggematerialer og tekniske installationer – som er på 3,1 kg CO2/m2/år. Grænseværdien i Bygningsreglementet per å 12 kg CO2/m2/år. 

 

Fjordudsigten, almene boliger i Ringkøbing

Troldtekt akustiklofter er det naturlige valg til at sikre god akustik og et sundt indeklima i bl.a. boligbyggeri

Beboere ville tage ansvar

Også på Jyllands modsatte kyst ligger et prominent træbyggeri: Bofællesskabet Kløverbakken i Odder, som i 2023 er kåret til Årets Bæredygtige Træbyggeri af foreningen Træ i Byggeriet. Tegnestuen Arken har siden grundlæggelsen i 2018 både dette og flere andre træbyggerier i porteføljen. Fælles for deres projekter er arkitektur i sunde materialer med lavt klimaaftryk og arkitektur, som fordrer til social interaktion og fællesskab.

Tegnestuen Arken har omkring 20 medarbejdere, og en af dem er Mette Lind. Hun har været arkitekt på Kløverbakken i Odder.

– I et projekt har bygherren typisk den største stemme, og idéen om træbyggeri er noget, vi altid introducerer. I tilfældet med Kløverbakken var det et stort ønske fra de kommende beboere at bygge i træ for at reducere klimaaftrykket og dermed tage et ansvar for CO2-udledningen, lyder det fra Mette Lind. 

Bofællesskabet Kløverbakken har som det første boligprojekt opnået DGNB-platincertificering.

 

Bofællesskabet Kløverbakken i Odder

At bygge let og mindre

Der er flere fordele ved at vælge træ som primært eller delvist byggemateriale, lyder det fra både BJERG og Tegnestuen Arken. Og det gælder hele vejen igennem materialets levetid. Først og fremmest er træ som bekendt en fornybar ressource, der optager CO2 fra atmosfæren under sin opvækst i skovene. Den lagring fortsætter, når træet indgår i et byggeri, og det er først, hvis træet brændes efter endt levetid, at den lagrede CO2 vender tilbage til atmosfæren.

Ifølge tal fra ’Træ i Byggeriet’ binder Europas samlede lager af træprodukter cirka 220 millioner ton CO2.

– En klar styrke ved træbyggeri er netop, at det taler godt ind i en livscyklusanalyse, lyder det fra Mark Krebs.

Han peger på, at valget af træ er blevet mere gennemskueligt og sammenligneligt med både certificeringer af træ (FSC® og PEFC™) samt værktøjer som LCA-beregninger og frivillige bygningscertificeringer som DGNB.

Ud over lagringen af CO2 adskiller træet sig for alvor ved det lave energiforbrug under fremstilling af konstruktionerne.

– Den tynde ydervægskonstruktion, som du kan bygge med træ, er en klar styrke. Hvis du bygger med eksempelvis mursten får du et tungere byggeri, et større CO2-aftryk og et større bebygget areal. Derfor vil vi gerne over i det lette byggeri, som træ er. Her kan du hurtigt bygge ydervæggene, eksempelvis som modulbyggeri, og du står ikke i regn og blæst på byggepladsen, men kan producere det fikst og færdigt i en hal, siger Mark Krebs fra BJERG Arkitektur.

Mette Lind fra Tegnestuen Arken fortæller, at i tilfældet med Kløverbakken har formålet – udover at bygge let i træ – været at gøre op med de gængse forestillinger om, hvor meget plads en typisk familie har brug for.

– Vi har haft fokus på at mindske boligernes klimaaftryk, og et af de andre greb, vi har benyttet, er at tegne alle boliger mindre end klassiske parcelboliger. For man godt kan bo mindre som familie, hvis planløsningen er optimal – og det reducerer materialeforbruget mærkbart. Den største bolig i Kløverbakken er 125 kvadratmeter og er tiltænkt en familie på fem personer, lyder det.

Fordelene og æstetikken vejer tungest  

Begge arkitekter mener, at der er klart flest fordele ved at bygge i træ. Dog skal du være opmærksom på, hvordan konstruktionen opføres, og hvilke typer træ der indgår.

– Selvfølgelig skal du være opmærksom at vælge de rigtige konstruktioner ved træbyggeri, for eksempel skal det sikres, at der ikke kommer vand og fugt i konstruktionen. Det skal man altid. Men ved træbyggerier får det en større opmærksomhed fra start, siger Mark Krebs.

– Vi hører sommetider, at træbyggeri medfører meget vedligehold. Det kan der også godt være, hvis man ikke vælger træ med omtanke. For eksempel har vi i Kløverbakken brugt varmebehandlet træ, hvilket gør, at der ikke er noget vedligehold ud over en afvaskning engang i mellem. Med tiden vil træet gråne og patinere naturligt, men det er stærkt og modstandsdygtigt. Varmebehandling er en kemikaliefri behandling, og det er en af grundene til, at projektet er Svanemærket, siger Mette Lind.

Begge arkitekter er også enige om de æstetiske fordele, der følger med, når byggerier opføres i træ.

– Træ et smukt og naturligt materiale at bruge i arkitekturen. Det skaber en særlig stemning og patinerer smukt, lyder det fra Mette Lind fra Tegnestuen Arken.

– Det er selvfølgelig meget subjektivt, men i BJERG synes vi, træbyggeri er flot. Det er mere ærligt – også indvendigt, hvor eksempelvis CLT-vægge og limtræssøjler giver et naturligt udtryk. Træ er et dejligt materiale, der dufter godt og er åndbart, hvilket samtidig bidrager til et sundere indeklima, siger Mark Krebs fra BJERG Arkitektur.

FAKTA: Fjordudsigten i Ringkøbing

  • Projektet i Ringkøbing består af i alt 80 almene boliger, som er designet ud fra passivhus-plus-standarden. Det er også grunden til, at Fjordudsigten er blevet fremhævet som et klasseeksempel i BUILD-publikationen fra Aalborg Universitet, hvor træ indgår i flere af de fremhævede projekter.

  • Fjordudsigten er et mønstereksempel på et let byggeri i træ, som i drift har et negativt klimaaftryk, da boligerne producerer mere energi, end de bruger. De er velisolerede, så de kan holde på varmen fra solen og har et mindre ventilationsanlæg samt solceller på taget.

  • Fjordudsigten, som Ringkøbing-Skjern Boligforening ejer, ligger i den nye ’Naturbydel Ringkøbing K’.

Boligerne har det laveste CO2-aftryk blandt de færdigbyggede boliger i BUILD-publikationen. Aftrykket er helt nede på 3,1 kg CO2/m2/år, hvilket er langt under grænseværdien i Bygningsreglementet på 12 kg CO2/m2/år. 

Se billederne og læs mere om Fjordudsigten i Ringkøbing

FAKTA: Kløverbakken i Odder

  • Kløverbakken i Odder er et bofællesskab bestående af 58 boliger, fordelt for seks forskellige typer bolig, og et fælleshus, som fordeler sig på knap 7.000 kvadratmeter. Tegnestuen Arken har designet bofællesskabet ud fra en landsbytankegang med fokus på det sociale fællesskab.

  • I processen har Tegnestuen Arken arbejdet med borgerinddragelse af de beboere, som nu bor i boligerne, og lyttet til deres drømme og håb i forbindelse med Kløverbakkens tilblivelse.

  • Boligerne er konstrueret i FSC-certificeret træ og har træfacader samt blandt andet sedumtag og vilde planter for visuelt at synliggøre områdets identitet som et sted, der tager hensyn til miljø og biodiversitet.

  • Byggeriet er både DGNB-platincertificeret og Svanemærket.

 

Se billederne og læs mere om Kløverbakken i Odder