Døv kollega: Fra jobtræning til en fast del af holdet

I september 2018 fastansatte Troldtekt den første døve medarbejder i ­produktionen. På trods af sin manglende hørelse indgår Patrick Mikkelsen nu på lige fod med de øvrige kolleger.

I september 2018 fastansatte Troldtekt den første døve medarbejder i produktionen af akustikløsninger

I vores produktion er det blevet et normalt syn, at kollegerne har deres smartphones fremme, bruger fagter og skriver tavlebeskeder. Siden juni 2018 har en døv kollega, Patrick Mikkelsen, nemlig været en del af holdet. Han er 28 år og begyndte i jobtræning i Troldhede, før forløbet i efteråret blev konverteret til en fast fuldtidsstilling som pladsmand.

– Jeg var rigtig glad for at være i jobtræning hos Troldtekt, og derfor blev jeg også glædeligt overrasket, da jeg blev tilbudt at blive fastansat efterfølgende, fortæller Patrick Mikkelsen.

Alternativ kommunikation
Patricks manglende hørelse stiller særlige krav til kollegernes kommunikation. Derfor har alle afdelinger fået opsat whiteboards, hvor de kan skrive beskeder til Patrick, og der er også flere kolleger, der enten skriver eller via mikrofon dikterer noter ned på deres telefon, når de overleverer beskeder.

– I hverdagen tænker vi ikke over, at Patrick er døv. Det er blevet en integreret del af arbejdsdagen, at kommunikationen med Patrick foregår på alternative måder via whiteboards eller fagter, og vi har endnu ikke oplevet, at der er en meddelelse, der er gået tabt, fortæller produktionschef Kim Snebang.
Det kan Patrick Mikkelsen nikke genkendende til.

– Mine kolleger har været rigtig søde til at tage imod mig, og de er gode til at skrive beskeder til mig, når vi skal snakke. Flere af dem har faktisk også lært en lille smule tegnsprog – det er både rart og sjovt, fortæller han.

Godt samarbejde med Castberggård
Aftalen om Patricks jobtræningsforløb kom i stand i samarbejde med Castberggårds Job- og Udviklingscenter, der arbejder for at få flere døve og personer med høretab i arbejde. Kim Snebang er glad for samarbejdet med Castberggård, der har resulteret i en ny, dygtig kollega.

– På en stor fabrik som vores har vi nogle ret skrappe sikkerhedsprocedurer. Selvom Patrick ikke kan høre, så er vi helt trygge ved at have ham ansat. Han har en særlig forståelse for at tænke i sikkerhed, og han bevæger sig rundt helt på lige fod med sine hørende kolleger, fortæller Kim Snebang.

Patrick Mikkelsen har igennem Castberggård haft en mentor, der blandt andet har holdt et oplæg for kollegerne i Troldhede om, hvordan det er at være døv.