Døv kollega er blevet en fast del af teamet

01.03.2019

I sommer bød vi hos Troldtekt velkommen til vores første døve kollega. Patrick Mikkelsen begyndte i jobtræning i produktionen, og i september 2018 blev forløbet byttet ud med en fast fuldtidsstilling. På trods af sin manglende hørelse indgår Patrick på lige fod med sine øvrige kolleger.

Fagter, tavlebeskeder og overlevering af beskeder på mobilen er blevet et almindeligt syn i Troldtekts produktion. Siden juni 2018 har Patrick Mikkelsen, som er døv, været en fast del af vores hold i Troldhede. Patrick er 28 år og begyndte i jobtræning, før forløbet i september 2018 blev konverteret til en fast fuldtidsstilling som pladsmand.

– Jeg var rigtig glad for at være i jobtræning hos Troldtekt, og derfor blev jeg også glædeligt overrasket, da jeg blev tilbudt at blive fastansat efterfølgende, fortæller Patrick Mikkelsen.

Nye former for kommunikation

Patricks manglende hørelse sætter nye krav til kommunikationen blandt kollegerne i Troldhede. Overlevering af beskeder foregår enten via whiteboards, som alle afdelinger har fået opsat, eller ved hjælp af smartphones, hvor kollegerne skriver eller via mikrofon dikterer noter.

– I hverdagen tænker vi ikke over, at Patrick er døv. Det er blevet en integreret del af arbejdsdagen, at kommunikationen med Patrick foregår på alternative måder via whiteboards eller fagter, og vi har endnu ikke oplevet, at der er en meddelelse, der er gået tabt, fortæller produktionschef Kim Snebang.

Et godt samarbejde med Castberggård

Aftalen om Patrick Mikkelsens jobtræningsforløb kom i stand i samarbejde med Castberggårds Job- og Udviklingscenter, der arbejder for at få flere døve og personer med høretab i arbejde. Kim Snebang er glad for samarbejdet, der har resulteret i en ny, dygtig kollega.

– På en stor fabrik som vores har vi nogle særlige og ret skrappe sikkerhedsprocedurer. Selvom Patrick ikke kan høre, så er vi helt trygge ved at have ham ansat. Han har en særlig forståelse for at tænke i sikkerhed, og han bevæger sig rundt helt på lige fod med sine hørende kollegaer, fortæller Kim Snebang.

Tager ansvar for inklusion

Som et led i vores arbejde med samfundsansvar tager vi hos Troldtekt et bevidst ansvar for inklusion på arbejdsmarkedet. Vi har flere gange tidligere haft ledige i arbejdsprøvning – og i fire tilfælde er det endt med fastansættelse i fleksjob til gavn for begge parter. I Patrick Mikkelsens tilfælde er der til gengæld tale om en stilling på helt almindelige vilkår. 

Ud over Castberggård samarbejder Troldtekt også med Høreforeningen. Hørehæmmede har i særligt høj grad brug for en hverdag med god akustik – og koblingen mellem høreproblemer og Troldtekt akustikløsninger er derfor oplagt.

Se mere til Patrick og Troldtekt

Castberggård har i samarbejde med Troldtekt produceret fem små film, der viser, hvordan Patrick Mikkelsen, produktionschef Kim Snebang og teamet i produktionen har oplevet at få en døv kollega.

Filmene kan ses her

Læs også en artikel om Patrick Mikkelsen i Troldtekts CSR-rapport for 2018

FAKTA OM CASTBERGGÅRD:

  • Castberggård Højskole er en højskole for døve og hørehæmmede med fokus på faglig såvel som menneskelig udvikling.
  • Castberggård Job– og Udviklingscenter er Danmarks eneste jobcenter, der arbejder målrettet med en aktiv beskæftigelsesindsats for døve og personer med høretab.
  • Job- og Udviklingscenteret tilbyder en række forskellige forløb for døve og personer med høretab, der enten står udenfor arbejdsmarkedet eller er i fare for at miste deres arbejde på grund af høreproblemer eller døvhed.