Troldtekt på fremtidens sengestue

Lys, luft og god akustik skal bidrage til at bringe patienter ud af depression på Ny Psykiatri Bispebjerg. Sengestuerne bygges på principper om helende arkitektur, og til forsøgsstuen er der valgt Troldtekt lofter.

08.10.2018

Over de næste fire år vil et nyt, topmoderne psykiatrisk hospital blive opført på Bispebjerg Bakke i København. Første model af fremtidens sengestue er dog allerede blevet bygget på toppen af parkeringshuset på det eksisterende Bispebjerg Hospital.

Den midlertidige mock-up er en 1:1 model af de kommende patientstuer. Hen over sommeren er den blevet brugt til at undersøge, hvordan lys, luft og akustik skal spille sammen for at bidrage til den bedste behandling af patienter med depression. Lægerne på psykiatrisk afdeling håber at kunne reducere brugen af angstdæmpende og beroligende medicin med nogle omgivelser, som i sig selv er trygge, og som giver bedre søvn og døgnrytme.

God akustik og lys efter døgnrytmen

I den midlertidige sengestue på Ny Psykiatri Bispebjerg er lyset en kombination af dagslys og dynamisk LED-belysning tilpasset døgnrytmen. God akustik bliver skabt med lyse Troldtekt lofter i fin struktur, mens væggene består af akustiske egetræslameller, der sikrer en naturlig ventilation med mere frisk luft og mindre overtemperering i sommerhalvåret.

Testen af indeklimaet i modelsengestuen på toppen af Bispebjerg Hospital forsætter i første omgang hen over vinteren. Målingen vil munde ud i en anbefaling til, hvordan man kan skabe en 360 graders indeklimaløsning på fremtidens psykiatriske centre og hospitaler.

Fakta om Ny Bispebjerg Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg

  • Byggeriet er et omfattende projekt, der løber frem til 2025.
  • Det psykiatriske hospital alene bliver på 22.500 kvadratmeter med både akutmodtagelse og 200 sengestuer.
  • Der er byggestart på denne del i september 2019, og det psykiatriske hospital står efter planen færdig i 2022.

>> Læs eller genlæs vores tema om helende arkitektur