Byggeri med Troldtekt kan vinde prestigefyldt træpris

Troldtekt akustikplader spiller en prominent rolle i Kløverbakken, som er et af de tre projekter, der er med i opløbet om prisen ’Årets Bæredygtige Træbyggeri’. Vinderen afsløres 23. maj 2023 på Build in Wood-konferencen.     

15.05.2023
Foto: Tegnestuen Arken

Der er plads til alle aldre i det nye bofællesskab Kløverbakken i Odder. Byggeriet henvender sig med seks forskellige boligtyper til både singler, børnefamilier og seniorer. Her er filosofien, at alle tilfører fællesskabet værdi, og at mangfoldighed skaber forståelse, ansvar og sammenhold.

Ud over fokus på fællesskabet adskiller Kløverbakken sig også ved sine mange tiltag for øget bæredygtighed. Byggeriet har et meget lavt klimaaftryk per beboer med 7,3 kg CO2e/m2/år. Til sammenligning er grænseværdien i de nye klimakrav til nybyggeri over 1.000 m2 på 12 kg CO2e/m2/år.

I det flotte resultat spiller valget af materialer en stor rolle, og det er også grunden til, at byggeriet er blandt de tre finalister til prisen som Årets Bæredygtige Træbyggeri 2022. Prisen uddeles i år for første gang, og vinderen afsløres på konferencen Build in Wood, der løber af stablen den 23. og 24. maj i København.  

Bilfrit bofællesskab tænkt som landsby

Bofællesskabet i Odder er fra begyndelsen tænkt som en bilfri landsby, hvor 58 boliger er anlagt rundt om en landsbygade, og i midten er et stort fælleshus samt fælles orangeri for alle beboerne.

Det er Thybo, der har været bygherre og entreprenør på projektet, mens Tegnestuen Arken har været arkitekt og rådgivende ingeniør.

Centralt har været et fokus på materialer og CO2-aftryk. Alle husene er bygget i træ, og Troldtekt akustikplader – hvor træ også er en primær råvare – bidrager til et sundt indeklima med god akustik i både fællesrum og badeværelser.

Samtidig er den gennemsnitlige boligstørrelse væsentligt mindre end landsgennemsnittet. Det resulterer i et lavere CO2-aftryk per beboer. Kløverbakkens beboere har også været involveret i materialevalg og arkitektur, ligesom de har været med til at vælge stedhørende plantearter til en vild beplantning.

Du kan læse mere om brugen af træ i byggeri på vores temaside her

Fakta om Kløverbakken

  • Samlet klimapåvirkning: 7,3 kg CO2e/m2/år

  • Certificering: DGNB Guld eller Platin (afventes)

  • Areal: 6.000 kvadratmeter

  • Partnere i byggeriet: Thybo (bygherre og entreprenør), Tegnestuen Arken (arkitekt og rådgivende ingeniør)