Sådan kan certificeringer løfte det bæredygtige byggeri

12.11.2019
Alnatura, som er en tysk forhandler af økologiske fødevarer, har med sit hovedkontor i Darmstadt sat nye standarder for bæredygtigt byggeri og brugen af naturmaterialer. Bygningen er tildelt en DGNB-certificering på højeste niveau - platin. ©Olaf Wiechers.

Dokumenteret bæredygtigt byggeri giver gevinster for miljø, brugere og bygherrer. I et online tema sætter Troldtekt A/S fokus på fordelene ved de bæredygtige bygningscertificeringer. Her er interviews med eksperter fra Henning Larsen Architects og Rambøll, inspiration fra bæredygtigt byggeri i Nordeuropa - og nyt om Troldtekts bidrag til de førende certificeringer.

Ifølge 90 procent af næsten 400 adspurgte ejendoms- og bygningseksperter i Norden er bæredygtighed nødvendigt for, at et projekt bliver en succes. Det viser Rambølls ’Sustainable Buildings Market Study’ fra 2019. Undersøgelsen viser også, at bæredygtige bygninger i gennemsnit har 6-10 procent højere ejendoms- og udlejningsværdi samt 5-10 procent lavere driftsudgifter.

Bygningscertificeringer som DGNB, LEED, BREEAM, Miljöbyggnad og WELL gør det langt mere håndterbart at udvikle bæredygtige bygninger til øverste hylde. Sådan siger Martha Lewis, arkitekt og Head of Materials hos Henning Larsen Architects:

– Som arkitekter får vi chancen for at skabe bygninger eller bydele med optimale rammer for de mennesker, der skal bruge dem, fordi vi som en del af en certificering skal forholde os til en række parametre på en grundig måde. Det kan være alt fra tilgængelighedsforhold til detaljer som fugemasse, der ikke afgiver skadelige stoffer. Der kommer bredt fokus på små og store bæredygtige tiltag, når man certificerer en bygning.

Troldtekt vægter positivt

Interviewet med Martha Lewis indgår i et nyt online-tema på www.troldtekt.dk. Temaet beskriver fordele og muligheder inden for de bæredygtige certificeringsordninger.

Troldtekt akustikløsninger vægter positivt, når en bygning skal certificeres. Akustikpladerne er et 100 procent naturprodukt, som består af cement og træ – og Troldtekt produkterne er Cradle to Cradle-certificeret på sølv-niveau.

– Grundtanken er, at produkter og affald indgår i kredsløb, så de skaber ny værdi. Det kan vores plader gøre på flere måder, blandt andet som kompost, og ved at restprodukter bliver genanvendt i cementproduktionen. Vi arbejder konstant med nye bæredygtige målsætninger, siger Peer Leth, adm. direktør hos Troldtekt A/S.

Grundigt dokumenteret af Rambøll

I samarbejde med Rambøll har Troldtekt dokumenteret, hvordan akustikløsningerne bidrager positivt til de forskellige kriterier i de førende certificeringsordninger: DGNB, BREEAM, LEED, den svenske Miljöbyggnad – og som noget nyt også WELL og Svanemærket.  

Rambøll har i praksis udarbejdet dokumentationspakker, som er en hjælp, når rådgivere skal vurdere Troldtekts specifikke bidrag til de førende ordninger. Og netop dokumentation er væsentligt, fremhæver Martha Lewis.

– Det gør valg af materialer nemmere, hvis byggevareproducenter arbejder målrettet med gennemsigtighed – også når de oplyser, at der er en anbefaling, de ikke er helt i mål med at imødekomme. Et nøgleord inden for bæredygtigt byggeri er transparens. Det gør det langt nemmere for os som rådgivere, men det er også vigtigt for bygherrerne, så de ved, hvad deres bygninger består af, siger hun.

DGNB-platin og bæredygtigt laboratorium

Det nye online tema byder på en inspirationstur til nordeuropæiske bygninger, som sætter nye standarder inden for bæredygtighed. Fælles for dem er, at Troldtekt har bidraget til certificeringerne.

Listen tæller blandt andet kontorbyggeriet Alnatura Arbeitswelt i Darmstadt, som har opnået den højst mulige DGNB-certificering, platin. Unikt for projektet er, at der er tale om en trækonstruktion, hvor ydervæggene er beklædt med ler. Også kontorbyggeriet Eminent i Malmø (certificeret efter WELL og Miljöbyggnad) samt Skolen på Duevej (Danmarks første DGNB-certificerede skole) er en del af temaet.

Endelig kan læserne opleve det ”levende laboratorium” for Cradle to Cradle-certificerede byggematerialer, C2C LAB, som netop er åbnet i Berlin

>> Læs temaet om de bæredygtige certificeringer her 

FAKTA OM TROLDTEKT:

  • Troldtekt A/S er førende udvikler og producent af akustikløsninger til lofter og vægge.
  • Siden 1935 har naturmaterialerne træ og cement været råvarerne i produktionen, som foregår i Danmark under moderne, miljøskånsomme forhold.
  • Troldtekts forretningsstrategi er tilrettelagt med designkonceptet Cradle to Cradle som det centrale element for at sikre miljømæssige gevinster frem mod 2022.

YDERLIGERE INFORMATION:

Adm. direktør i Troldtekt A/S Peer Leth: 8747 8130 // ple@troldtekt.dk       
Marketing- og kommunikationschef Tina Snedker Kristensen: 8747 8124 // tkr@troldtekt.dk  

Alnatura, som er en tysk forhandler af økologiske fødevarer, har med sit hovedkontor i Darmstadt sat nye standarder for bæredygtigt byggeri og brugen af naturmaterialer. Bygningen er tildelt en DGNB-certificering på højeste niveau - platin. ©Olaf Wiechers.
Mennesker, der har det godt, præsterer bedre. Sådan lyder filosofien bag Eminent, som er den første WELL-certificerede kontorbygning i Norden, og som dermed er skabt til at fremme menneskers trivsel. Eminent er også certificeret Miljöbyggnad Guld. Projektet ved Malmö er tegnet af Kanozi Arkitekter. ©Troldtekt A/S.
Hvis en bygning skal opnå Nordens officielle miljømærke, skal materialerne bidrage til en lav miljøbelastning. Troldtekt er optaget i Nordisk Miljømærknings database over produkter, der må indgå i svanemærket byggeri. Derfor var Troldtekt akustiklofter et sikkert valg til Børnehuset Regnskoven i Bagsværd, som er en af Danmarks første svanemærkede institutioner. ©Helene Høyer Mikkelsen.
Troldtekt akustikløsninger er med i verdens første C2C LAB, som netop er åbnet i Berlin. Den gennemrenoverede bygning er uddannelsescenter, NGO-kontor og ”levende laboratorium” for Cradle to Cradle-certificerede byggematerialer. ©Olaf Wiechers.
Den nye tilbygning til Skolen på Duevej på Frederiksberg i København, tegnet af AART Architects og Nordic, er DGNB-guldcertificeret med overbygningen diamant, tildelt for høj arkitektonisk kvalitet. Troldtekt bidrager til god akustik - og point i certificeringen. ©Helene Høyer Mikkelsen.
Den grønne, liberale tænketank Fores bygger bro mellem politik, forskning og erhverv i Sverige. Gæster på kontoret i Stockholm oplever bæredygtige elementer fra gulv til loft - og designløsninger fra Troldtekt sikrer god akustik. ©Troldtekt A/S.
Enkelhed præger det psykiatriske hospital GAPS i Slagelse, som er DGNB-guldcertificeret. Her er rolige rumforløb, nærværende rum og en innovativ kombination af dagslys og kunstlys. Troldtekt sørger for behagelig akustik og et sundt indeklima. ©Helene Høyer Mikkelsen.