Temaer

Hos Troldtekt sætter vi fokus på trends og tendenser inden for akustik, indeklima, arkitektur og bæredygtigt byggeri.

Her på siden har vi samlet en oversigt over de forskellige temaer, vi løbende udgiver. Dyk ned i alt fra indeklima i skoler til innovation inden for arkitektur – og læs interviews med arkitekter og førende forskere.

God fornøjelse!

Troldtekt Newsletter

TEMA: Helende arkitektur

Arkitektur, design og materialer kan have betydning i behandlingen af krop og sind. Blandt andet spiller lys, luft og akustik en rolle – og det samme gør disponeringen af rummene.

På temasiden her kan du læse om visioner og praksis i arbejdet med helende arkitektur.

TEMA: Svømmehaller og friluftsbade

Svømning og vandmotion er populært på tværs af alder og niveau. Vi bruger svømmehaller, friluftsbade og havnebade til at træne, slappe af og hygge os med familien. Mange steder bliver faciliteterne renoveret, eller helt nye bliver bygget, så arkitekturen matcher de varierende formål og brugerscenarier.

Her på temasiden kan du læse om arkitektoniske udfordringer og muligheder i designet af svømmebade. Læs også om de trends, der ifølge eksperterne vil dominere i fremtidens svømmeanlæg.

TEMA: Almene boliger gør byen attraktiv

Med fremrykkede milliarder fra Landsbyggefonden kan byggebranchen fylde flere renoveringer af almene boliger i ordrebøgerne. I et nyt online tema sætter Troldtekt A/S fokus på best practice, når almene boliger skal give bydele et løft. Temaet byder på interviews med eksperter og bygherrer. 

TEMA: Design og innovation i arkitekturen

Innovation skal sikre, at arkitekturen konstant udvikler sig – funktionelt og æstetisk. De fleste mennesker opholder sig 80-90 procent af tiden indendørs, og når netop funktion og design smelter meningsfuldt sammen, kan det gøre en stor forskel for hverdag og velbefindende.

Det kan du læse mere om her på temasiden, hvor arkitekter fortæller om deres innovative tilgang til design.

TEMA: Sundhed og indeklima i bygninger

Bæredygtigt byggeri er i fremmarch, men store mængder skadelige stoffer i byggematerialer slipper igennem til nye og renoverede bygninger.

På temasiden kan du læse om førende eksperters syn på materialesundhed og indeklima – og mulige løsninger på udfordringerne.

Tema: Ny inspiration til private boliger

DGNB-certificerede boliger med sunde materialer. Mørke lofter som ny tendens. En perlerække af danske hjem, hvor æstetik og akustik spiller sammen.

Det er emnerne i et nyt online tema, hvor Troldtekt A/S – med indspark fra relevante eksperter – sætter spot på arkitektur i private hjem.

Tema: Skab arkitektur til sport og bevægelse

Skoler til bevægelse. Indendørs rum med parkour og gadefodbold. En hel sportsby under ét tag. Sport og bevægelse anno 2020 foregår i nye rammer.

Det er vigtigt, at faciliteterne er designet til fysisk aktivitet og støj – men stadig med sans for æstetikken.

Tema: De bæredygtige bygningscertificeringer

Dokumenteret bæredygtigt byggeri giver gevinster for miljø, brugere og bygherrer. I dette online tema sætter vi fokus på fordelene ved de bæredygtige bygningscertificeringer.

Her er interviews med eksperter fra Henning Larsen Architects og Rambøll, inspiration fra bæredygtigt byggeri i Nordeuropa – og nyt om Troldtekts bidrag til de førende certificeringer. 

Tema: Byg bedre børneinstitutioner

I mange danske daginstitutioner er der for meget CO2 og for dårlig lyd.

I nye institutioner har arkitekterne løst udfordringerne og skabt bedre rum til leg ved at sammentænke fleksibelt design, sunde materialer og ventilation.

I temaet "Byg bedre børneinstitutioner" har vi samlet en række interviews og gode eksempler.

Tema: Mere træ i byggeriet

Træ er et sundt, elegant og fleksibelt naturmateriale, som gør en positiv forskel for CO2-regnskabet. Så hvad skal der til, før træ for alvor slår rødder i byggeriet?

I dette online tema sætter vi fokus på fordelene ved træbyggeri – og nogle af de barrierer, der kan være for at bygge mere i træ.

Tema: Rejs med til København

Hvilken storby skal du besøge i 2019? Ifølge verdens førende rejseguide – Lonely Planet – bør København stå øverst på listen.

København topper rejseguiden Lonely Planets liste over byer, der er et besøg værd i 2019. Et højt gastronomisk niveau og spændende arkitektur hører med til begrundelsen. I dette tema med interviews og reportager har Troldtekt A/S fokus på netop de to elementer i Danmarks hovedstad.

Tema: Sundt indeklima i skoler

De fleste danske skoler har behov for at styrke indeklimaet. Faktisk har DTU målt for dårlig luftkvalitet i 9 ud af 10 undersøgte klasserum i løbet af en skoledag. Her i temaet kan du læse mere om udfordringerne – og få eksperternes bud på løsninger.

Tema: Sort er det nye sort

Arkitektur med sorte materialer kan skabe en særlig stemning af intimitet og nærvær.

I dette tema kan du læse om, hvordan sorte lofter og materialer med tyngde nu vinder frem i indretningen.

Tema: Nye tendenser i private hjem

I dette tema sætter vi fokus på de nyeste tendenser i private hjem og byder på masser af inspiration fra stilfulde, danske boliger.

Design- og livsstilsekspert Mads Arlien-Søborg fortæller om, hvilke farver, mønstre og materialer, der vinder frem i de danske hjem. Og så tager vi på besøg hos Julia Kleine, der deler sin skarpe sans for design og finurlige detaljer med over 10.000 følgere på Instagram.

Tema: Multikulturhuse

Overalt i landet skyder nye multikulturhuse op. I både storbyer og landsbyer er husene uformelle mødesteder, som samler lokalsamfundet til sport, spisning, salsa og alt derimellem. I dette tema får du eksperternes syn på de nye multikulturhuse.

Læs også et interview med Erik Brandt Dam, arkitekten bag transformationen af en nedlagt skole i Nr. Vium til et prisbelønnet sports- og kulturcenter - og tag med på en rundtur til flere af landets andre nye multikulturhuse.

Tema: Bæredygtigt byggeri

Troldtekt akustik optager CO2, DGNB-certificeret byggeri, cirkler på Building Green. Bliv klogere på disse emner og læs blandt andet om en ny analyse, hvor Teknologisk Institut anslår, hvor meget CO2 Troldtekt optager på 10 år. 

Læs også om Building Green i Forum, der i dagene 1.-2- november 2017 byder på masser af inspiration om cirkulær økonomi, og hvor du også kan høre mere om Troldtekts bidrag til DGNB-certificeret byggeri. Allerede i dette tema kan du opleve tre DGNB-certificerede byggerier med Troldtekt. 

Tema: Ventilation

Næsten 100 millioner europæiske børn går i skole, og de bruger 70 procent af skoletiden indendørs. Derfor er det et problem, at luften er tung i alt for mange klasselokaler. Troldtekt ventilation kombinerer god akustik, frisk luft og et lavt energiforbrug. Se i en kort film, hvordan det sker i praksis og læs om prisbelønnet forskning, der har dokumenteret fordelene ved løsningen.

Tema: Arkitektur i kulturhovedstaden

Europa har rettet blikket mod Aarhus, som er europæisk kulturhovedstad i 2017. Det tiltrækker ekstra opmærksomhed til byens kreative erhverv, herunder en bred vifte af større og mindre tegnestuer.

I nyt tema sætter vi fokus på arkitektur i kulturhovedstaden, og du kan blandt andet læse om arrangementet Rising Architecture Week samt den store forandring, der i disse år sker på havneområdet Aarhus Ø.

Tema: Transformation

I Europa står byggeriet for cirka 40% af materiale- og energiforbruget. Der er potentiale for at reducere ressourceforbruget ved at vælge sunde materialer med lang levetid og omdanne bygninger til nye formål.

Læs om, hvordan bygningers iboende kvaliteter kan leve videre i en arkitektonisk transformation og dyk ned i totaløkonomi og livscyklus-
vurdering, som spiller en vigtig rolle i bæredygtigt byggeri. Se desuden eksempler på vellykkede transformationsprojekter.

Tema: Indeklima i skoler

Hver dag ringer klokken ind til et dårligt indeklima på alt for mange folkeskoler landet over. Især på de mange nedslidte skoler er luftkvaliteten for lav og støjniveauet for højt.

Tema: Renovering

Renoveringer udgør halvdelen af omsætningen i byggebranchen, så der er god grund til at hylde de inspirerende eksempler. Det er netop formålet med Renoverprisen, der i år gik til Konstabelskolen på Margretheholmen i København.

TEMA: Restauranter

Vidste du, at støj og musik har indflydelse på, hvordan maden smager? Og at dårlig akustik kan koste stjerner i madanmeldelsen?

Tema: Kontor

Skype-møder og videndeling på mobilen. De digitale samarbejdsformer stiller nye krav til det fysiske kontors indretning og indeklima.

Tema: Cirkulær økonomi

Når sunde materialer genbruges, kan det gavne miljø og bundlinje. Derfor har EU nu lanceret en cirkulær økonomi-pakke, og den ambitiøse klimaaftale ved COP21 i Paris understreger behovet for at udnytte klodens ressourcer bedre.

Tema: Jubilæum

I efteråret 2015 har Troldtekt A/S eksisteret i 160 år, og samtidig kan vi fejre 80 års jubilæum for produktionen af Troldtekt træbeton.

Vi markerer det dobbelte jubilæum med en ny, international arkitektpris: WOOD WOOL AWARD™, som hædrer de bedste eksempler med træbeton i moderne arkitektur. Vi er stolte over at have samlet en jury med internationale toparkitekter, og de to bedste projekter præmieres med hver EUR 5.000,-.

Tema: Bæredygtigt byggeri

Bæredygtigt byggeri kan måles og vejes ved hjælp af en række certificeringer, som er kommet til i de senere år.

Her på temasiden sætter ph.d. og lektor Tine Steen Larsen fra Aalborg Universitet ord på de syv væsentligste certificeringer. Du kan blandt andet også læse om Region Nordjyllands gode erfaringer med DGNB

Tema: Alment boligbyggeri

Den almene boligsektor går en attraktiv tid i møde. Politiske aftaler frigør milliardbeløb til renoveringer og giver bedre betingelser for, at nye almene boliger kan opføres på de dyre adresser i landets større byer.

Tema: CSR

Troldtekt har modtaget CSR Strategy Prize ved CSR Awards 2014. Prisen gik til Troldtekt på baggrund af vores strategiske arbejde med det bæredygtige Cradle to Cradle-koncept.

Her på temasiden kan du blive klogere på principperne i Cradle to Cradle og læse mere om de indsatser, der udløste strategiprisen til Troldtekt.

Tema: Bæredygtighed

Flotte, bæredygtige projekter rejser sig i disse år på dansk grund. Og hele byggeriets værdikæde er ved at vænne sig til at tænke bæredygtighed bredere end bare energioptimering.

Her på temasiden kan du læse om, hvordan det går med at udfolde certificeringsordningen DGNB i Danmark. Du kan også blive klogere på Troldtekts strategiske arbejde med principperne i det bæredygtige koncept Cradle to Cradle.

Tema: BIM

I det moderne byggeprojekt leverer alle aktører præcise data, så software fanger mulige fejl, før de opstår. Fra idéstadie til projektering, opførelse og daglig drift giver Building Information Modeling (BIM) et overblik – helt ned på den enkelte bygningsdel.

TEMA: Akustik

Akustik har stor betydning for menneskers velbefindende. Her på temasiden kan du blive klogere på grundbegreberne inden for rumakustik og få tips til selv at beregne akustikken i et rum.

Tema: Mini CO2 husene

Realdania Byg står bag eksperimentet MiniCO2 Husene, som er seks parcelhuse, opført vest for Nyborg. Formålet er at vise, hvordan man kan reducere huses CO2-udledning i forskellige faser af bygningernes levetid. Det gør de fem forsøgshuse på hver deres måde, mens det sjette hus samler de bedste erfaringer.

Tema: Skolebyggeri

Flotte, bæredygtige projekter rejser sig i disse år på dansk grund. Og hele byggeriets værdikæde er ved at vænne sig til at tænke bæredygtighed bredere end bare energioptimering.

Her på temasiden kan du læse om, hvordan det går med at udfolde certificeringsordningen DGNB i Danmark. Du kan også blive klogere på Troldtekts strategiske arbejde med principperne i det bæredygtige koncept Cradle to Cradle.