Nogle almene byggerier er mere ekspressive i deres udtryk end andre, og det stiller særlige krav til både den løbende vedligeholdelse og en renovering. Det er ikke altid, at solidt byggeteknisk arbejde går hånd i hånd med det arkitektoniske udtryk, påpeger Jens Dons, der selv er uddannet arkitekt:
– Arkitektur handler i høj grad om, hvordan bygninger fungerer og byggeteknisk er skruet sammen. Det er et vellykket boligbyggeri, når form, funktion og teknik spiller sammen, siger han og fortsætter:
– Vi kan godt lide de gode dyder med et solidt, byggeteknisk arbejde. Det fylder ikke altid så meget på tegnebrættet længere.
Hans vigtigste råd fra guiden til de mange renoveringer, der nu er i vente, er at risikovurdere sine byggerier.
– Husk på, at bygninger skal holde i mange år, og at der er en lang driftsfase. Arkitekter kan nemt blive optimistiske, men det er også vigtigt at være realistisk i forhold til fremtidige klimaudfordringer og vandpåvirkning, siger han.
For eksempel kræver træbyggeri ekstra vedligehold. Det samme gælder flade tage, herunder grønne tage, som ikke altid leder nok vand væk. Mange af skadessagerne i Byggeskadefonden går netop på fugt.
Byggeskadefonden ser flest byggetekniske fejl eller svigt i tagkonstruktion, facader, altaner og vådrum, som ofte er de elementer, der bliver renoveret.