En hyldest til hovedstadens smukke bygninger

I over 100 år har Københavns Kommune uddelt en bygningspræmiering til bygninger og bymiljøer, der særligt udmærker sig.

Mød Københavns stadsarkitekt, Camilla van Deurs, som fortæller, hvordan arkitekturen har ændret sig gennem tiden – og se, hvilke projekter der blev præmieret i foråret 2020.

Alle, der har besøgt eller boet i København, ved, at den danske hovedstad byder på arkitektur i verdensklasse. Ud over at bidrage med skønhed til byrummet vidner bygningerne fra forskellige tidsperioder og deres arkitektoniske udtryk om en langt større historie.

Siden 1903 har Københavns Kommune præmieret smukke bygninger, anlæg og byrum i København. Bygningspræmieringen sker inden for fire kategorier: Nybyggeri, restaurering, nyindretning og bymiljø.

– Vi præmierer projekter for at hædre arkitekterne, ingeniørerne og bygherrerne bag. Samtidig vil vi også gerne bakke op om byggerier og byrum, som i særlig grad gavner byen og borgerne.

Det fortæller Camilla van Deurs, som er stadsarkitekt i Københavns Kommune og formand for bedømmelsesudvalget for Bygningspræmieringen.

Historien, der bor i murstenene

Omkring 600 projekter er blevet nomineret gennem tiden, og over 250 er præmieret. Vinderprojekterne vidner om de tidstypiske tendenser, der har gjort sig gældende i samtiden, og fortæller om de samfundsmæssige behov, forklarer Camilla van Deurs.

– Begyndelsen af 1900-tallet er især præget af, at der bliver skabt flotte udsmykninger af byggeriernes facader og interiør. Efter anden verdenskrig og ind i 1950’erne, i takt med velfærdsstatens fremkomst, begynder offentlige byggerier at skyde op og vinde anerkendelse som reel arkitektur. Derfor bliver almene boligbyggerier, skoler og vandtårne ofte præmiereret i den periode, fortæller hun og fortsætter:

– 1970’erne og 80’erne er en fattig tid i Danmark, hvor især oliekrisen trækker dybe spor. Det sætter sit præg på København, hvor der ikke bliver bygget meget nyt. I stedet er fokus på at genanvende bygninger og restaurere eksisterende, lyder det fra stadsarkitekten, som fortsætter gennemgangen:

¬– I 1990’erne begynder bilfri områder og opgraderinger af byrummene som Strøget at se dagens lys. Da er det ikke længere kun bygninger, som bliver præmieret, men også byrum. Omkring årtusindskiftet og op igennem 00’erne bliver især de store kulturbyggerier præmieret. De er ikke kun til glæde for københavnerne, men også store nationale investeringer, for eksempel Operahuset, Skuespilhuset og Københavns Metro, siger hun.

FAKTA: Om Københavns Kommunes bygningspræmiering

  • Siden 1903 har Københavns Kommune kåret byens smukkeste bygninger.
  • De præmierede ved bygningspræmiering i foråret 2020 er: CPH Village, Klarahus Produktionskøkken, Grøndalsvængets Skole og Elefanthuset.
  • I 2018 blev publikumsprisen uddelt for første gang. Her løb Axel Towers med publikumsprisen, i 2019 var det Amaryllis Hus, og i 2020 Hotel Ottilia.

FOTO:
Camilla van Deurs (©Troels Heien)
Stadsarkitekt i Københavns Kommune og formand for bedømmelsesudvalget for Bygningspræmieringen.

Tema: